Vad är Golgi Apparatus?

golgiapparaten är en organell som finns i de flesta eukaryota celler, som är celler som innehåller interna strukturer. Det är vanligtvis betraktas som cellens förpackning och bearbetning center. Celler tillverkar många olika molekyler, såsom lipider och proteiner. Efter de produceras, de skickas till golgiapparaten där de ändras, förpackas och skickas iväg. Den golgiapparaten brukar jämföras med ett postkontor. Den golgiapparaten består av staplade membranbundna strukturer kallas cisternae. Det finns oftast av fyra till eight cisternae i varje apparat. Varje enskild del av en cisternae, känd som en cisterna, är en tillplattad membran skiva som innehåller enzymer som används för att ändra molekyler. Hela strukturen ligger mellan endoplasmatiska reticulum, eller cellens "fabrik" och cellmembranet. Ställning och struktur golgiapparaten tillåter material som produceras inom endoplasmatiska nätmagen att snabbt bearbetas och "transporteras" ur cellens membran.

Denna cellulära "postkontor" spelar en viktig del i förberedelserna molekyler för användning både inom och utanför cellen. Dess främsta syfte är modifiering av proteiner, vilka är avgörande roller i nästan varje biologisk process. Det tillför socker och fosfat grupper till proteiner, ändra sina strukturer och funktioner för att matcha sina specifika uppgifter. Dessutom är det deltar i transport av lipider och produktion av lysosomer, som innehåller matsmältningsenzymer som bryter ner ämnen i cellerna. att lagra och transportera molekyler utnyttjar golgiapparaten blåsor. Blåsor är små membran slutna säckar som används för lagring, transport och matsmältning. Blåsor används också för att flytta ämnen ut ur cellen genom en process som kallas exocytos, där vesikler smälter samman med cellens membran och släpper ut sitt innehåll på utsidan. De kan också gå samman med cellens membran från utsidan av cellen och släpp deras innehåll på insidan. Detta kallas endocytos.

Camillo Golgi, en italiensk läkare konstaterade golgiapparaten 1898, och strukturen nu bär hans namn. Även om det är viktigt att en väl fungerande eukaryota celler, golgiapparaten, liksom de flesta membranbundna organeller, saknas i prokaryoter. Generellt prokaryoter är mycket mindre än eukaryoter och har färre krav på ändringar, transport och lagring. Stora, komplexa eukaryota, såsom människor, har mycket olika behov. Som sådant är det osannolikt att cellens hårt arbetande postkontor kommer att vara arbetslös någon gång snart.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.