Vad är Forensic DNA Typing?

kriminalteknisk DNA-typning är den process genom vilken individer kan identifieras med hjälp av genetiska prover. Två olika prover definieras av en uppsättning identifieringsnummer och matchas för att se om de är desamma. Sir Alec Jeffreys vid University of Leicester utvecklat konceptet 1985. Kriminalteknisk DNA-typning används i ett antal utredningar, särskilt i de som rör våldtäkt och mord, att varken döma eller frikänna misstänkta.

kriminalteknisk DNA-typning börjar med att få DNA-prover från enskilda personer. De bästa källorna för dessa prover kroppsvätskor såsom saliv, blod och sperma. Många individer har tidigare lagrade prover eller DNA kan vara nyligen från personliga saker. Emellertid kommer den bästa källan för dessa prover från att använda en buckala kompress på insidan av kinden. Ett antal metoder används för att skapa ett referensprov och en genetisk överensstämmelse görs.

Ett antal olika alternativ har tagits fram för att skapa DNA-prover. Processen för rötning används begränsning fragment length polymorphism. Dock gör denna process är det svårt att identifiera enskilda kromosomer. DNA kan bättre identifieras med små start prov i polymerase chain reaction. Återigen har den här tekniken begränsade resultat när proverna blandas, t. ex. i våldtäktsfall. Den vanligaste metoden idag är kort parallellt upprepa analysen. Denna använder upprepade bas sekvenser i DNA för att identifiera rätt DNA-typ.

Världen har utvecklat ett antal DNA-databaser som stöd i sökandet efter matcherna när de utför kriminalteknisk DNA-typning. Var och en av dessa butiker innehåller en stor samling av olika genetiska koder. En rättsmedicinsk forskare använder dessa befintliga prover för att matcha en misstänktes DNA. De flesta av dessa DNA-databaser hanteras av regeringar, de största som finns i USA. Från och med 2007, mer än fem miljoner genetiska koden har lagrats i Combined DNA Index System.

Under 1980-talet, då DNA skriver i kriminalteknik var i sin linda, uttryckte flera jurister och personal inom rättsväsendet oro som begrepp blir användas för att åtala eller frikänna brottslingar. Dock är en större förståelse för vetenskap samt bättre metoder ledde till DNA erkände i rättegångar.

kriminalteknisk DNA-typning kan också använda genetiskt material från familjemedlemmar till misstänkta. Denna metod är fördelaktigt då nya prover från den misstänkte inte är tillgängliga. Ett antal kritiska finns med detta begrepp beror på att exakt matchade inte görs. Teoretiskt sett matcher mellan oberoende individer av samma ras är möjligt. Detta koncept är möjligen en form av ras profilering.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.