Vad är ELISA-metoden?

ELISA-metoden är ett förfarande som används för att utföra ett enzym-immunadsorberande array (ELISA), ett test som kan användas för att identifiera förekomsten av specifika proteiner och att bestämma deras koncentrationer. Det finns faktiskt ett antal olika förfaranden som kan användas för ELISA-test, inklusive direkta, indirekta, och så kallade "sandwich" förfaranden. I samtliga fall är ELISA-metoden utförs i ett laboratorium under kontrollerade förhållanden för att minimera risken för felaktiga resultat.

För att bedriva ett ELISA-test, är det nödvändigt att ha ett prov som blod. En vanlig orsak att göra en ELISA är att testa för att exponeras för ett smittämne, då provet i fråga kan ha eller inte ha ett särskilt protein, och testet utförs för att leta efter protein. Testet kan också användas för att kontrollera koncentrationen av ett protein.

Vill du göra testet, en anordning som kallas mikrotiterplatta används ofta. Fans av medicinska och brottslighet dramer är förmodligen bekant med mikrotiterplattor, de ser ut som små brickor med ett antal insatser, som alla har en flaska. Mot sandwich ELISA-metoden börjar tekniker genom att täcka rören med en känd antigen i en känd koncentration, och sedan tvätta dem med en buffertlösning. Nästa, ett serum framställs av ett patientprov tvättas i samma buffertlösningen tillsätts.

Om patienten har antikroppar mot antigener som redan finns i rören, kommer de fastnar i rören. Nästa steg i ELISA-metoden innebär att samma antigen, taggade med ett enzym, till rören. Det antigen låser de antikroppar som har fastnat på sidorna av rören. Enzymet fluorescerar eller ändrar färg, gör det möjligt för teknikern att se att det serum hade antikroppar som låst till antigener och bestämma koncentrationen på grundval av intensiteten av enzymet reaktion.

En ELISA-metoden är mycket känslig och ytterst exakt, med tekniker som använder mycket specifika antigener för att säkerställa att de identifierar rätt antikroppar, eller vice versa, beroende på vilken typ av test utförs. Men det händer falska positiva. I ett exempel på en falsk positiv, är ELISA-test används ofta för att söka efter tecken på hiv-exponering, och ibland ger ett falskt positivt eftersom lösningen kan binda till ett protein som är förknippade med HIV som vissa människor har utan att bli smittade. Därför är ett positivt måste bekräftas med en Western Blot.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.