Vad är Assistive Technology?

hjälpmedel omfattar all teknik som används för stöd till personer med funktionshinder i sin dagliga liv. Så motordrivna rullstolar för personer med fysiska begränsningar, stor stil böcker för personer med synproblem, och blinkande ljus larm för hörselskadade är alla exempel på hjälpmedel. Däremot är tekniska hjälpmedel som oftast används för att hänvisa till enheter och anpassningar som gör att människor med funktionshinder för att lättare kunna använda datorer. De anpassningar som är tillgängliga varierar beroende på funktionshinder. Ett antal boende har skapats för att hjälpa dem med synnedsättningar. För vissa användare, det är helt enkelt en fråga om att göra materialet på skärmen större. Detta kan vanligtvis uppnås genom att ändra zoom /förstoring inställningar i datorns operativsystem, men det kan också ske med externa förstoringsglas eller skärmar.

Skärmläsare är ett annat alternativ, de läser någon information på skärmen högt. Text-till-tal eller tal program synthesizer är en annan variant på den idén. Dessa program läsa texten som den skrivs in i datorn, så att användarna kan se vad de skriver och kan också fungera som en röst för dem som inte kan tala. Skärmläsning och text-till-tal-förmåga är också användbara för personer med inlärningssvårigheter eller lässvårigheter som gör det svårt att behandla textinformation.

För dem som inte vill använda skärmläsare, finns två olika sätt att omvandla texten på skärmen till punktskrift. En metod skapar en relief punktskrift utskrift av en skärm med text. En annan maskin gör det möjligt för omedelbar behandling med hjälp av ett rutnät av knölar eller stift att företräda ord på datorn en rad i taget. Den andra vanligaste området hjälpmedel innebär gränssnitt och anpassningar input. För dem som har svårt att använda ett vanligt tangentbord, det finns varianter med större eller mindre nycklar och andra viktiga arrangemang. Käppar och stavar, om de hålls i munnen eller fäst på huvudet, kan också användas för att slå tangentbordet. Röstigenkänning program undvika tangentbordet helt och hållet och ger användaren möjlighet att helt enkelt tala deras kommandon till datorn.

Några av de mest avancerade inputenheter omfatta inrättande av elektroniska apparater som kommer att använda en enkel rörelse för att styra markören på skärmen. En person kanske kan flytta markören genom att trycka ett finger eller flytta sina ögon. Det är också möjligt att skapa sip-och-system puff där en användare kan andas eller andas för att ge kommandon till datorn. Joysticks, trackballs och pekskärmar är något enklare alternativ gränssnitt.

hjälpmedelsteknik har gjort många saker lättillgänglig att den icke-funktionshindrade personer tar för givet. Medvetenhet växer, nya och bättre produkter skapas varje år.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.