Vad är Age of the Earth?

Kort sagt, det beror på vem man frågar. Svar från så lite som 4. 000 år till så mycket som 4,5 miljarder år gammal.

Åldern på jorden är ett ämne av stor kontrovers med människor som anpassats till två huvudområden läger. Det är viktigt att notera att så med det mesta, det finns människor med tro att överbrygga de två sidorna, men dela upp föreställningar i två olika läger kommer att bidra till en snabb diskussion om ålder på jorden. De båda skiljer sig i grunden om huruvida religionen spelar en roll i analysen och med att vi får två grupper-de traditionella forskarna och kreationister.

Å ena sidan har vi de traditionella forskare som bas ålder på jorden på vetenskapliga bevis och teorier. De pekar på saker som kol dating, evolution, radiometriska dating, och The Big Bang Theory. Denna grupp, ibland kallas det sekulära-, evolution-eller vetenskapligt grundade gruppen, i allmänhet tror att jorden är ca 4,5 miljarder år gammal. Vad traditionella forskare eller sekularister i allmänhet inte anser i sin analys av jordens ålder är något den andra gruppen inte överväga-religion.

Denna religion-baserade koncernen, som även inkluderar vetenskapsmän, brukar kallas kreationister. Det är viktigt att notera att när vi talar om denna religiösa baserade läger vi talar i första hand, men inte enbart, som den judisk-kristna religioner. Hinduer till exempel tror allmänhet jorden är miljarder år gammal och har en cykel med existens och icke-existens. Den kreationistiska lägret, som den traditionella forskare, inkluderar en mängd olika trosuppfattningar, men de flesta kreationister ge datum för ålder på jorden på mellan 4000 till 10. 000 år gamla. Denna grupp baserar ålder på jorden på en bokstavlig tolkning av religiösa texter, nämligen Mosebok i Gamla testamentet.

Kreationister kan tyda på brister i kol Dating som oriktiga, för att bestämma jordens ålder. Traditionella forskare dock notera att kol dating finns bara ett sätt att mäta åldern på stenar och fossiler. Flera typer av radiometriska dateringsmetoder används för att bestämma åldern på jorden. Dessa metoder utvärdera halveringstiden av radioaktiva isotoper som förekommer i bergarter och mineraler och annat material. Vanligtvis får traditionella forskare titta på halveringstiden för ämnen såsom argon, bly, kalium, och uran, förutom kol.

För att stödja argumenten att ålder jorden är mycket yngre, kreationistiska forskare hävdar unga jorden teori inte bara bygger på bibliska bevis, men vetenskaplig teori. Vissa kreationistiska forskare, till exempel, tyder på att ansamling av damm på månen skulle vara betydligt högre om jorden var miljarder år gammal. Vidare kreationister tyder på att mängden helium närvarande i atmosfären visar att jorden måste vara yngre. Om det var äldre, skulle det vara mer helium i atmosfären. Kreationistiska forskare kan också ifrågasätta giltigheten av radiometriska dateringsmetoder. De anser att en sådan dating lätt kan vara smittade, ogiltigförklara proven.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.