Hur förutspår jag vädret?

Att kunna förutsäga vädret tar ofta specialverktyg och en formell utbildning i meteorologi. Men för dem bakgård förkunnar som antingen inte vill vara beroende av vad någon annan säger eller inte har tillgång till meterolog, finns det några praktiska väderprognoser tips. Även om dessa tips inte alltid vara korrekt prediktorer, kan de hjälpa säkert oftare än inte.

För dem som kan få en, kan en barometer vara ett mycket användbart. Noggrant iakttagande barometern under några timmar borde vara ett exakt sätt att förutspå vädret. En barometer läsning som går stadigt upp skulle innebära klart väder. En barometer mätare går stadigt nedåt bör betyda stormigt väder. Barometern svävar oftast någonstans nära 30. Något under detta kan tyda på dåligt väder. Över 30 är oftast bra väder.

Cloud iakttagelse är ett annat bra sätt att förutspå vädret. Dark, fast moln, kallas Cumulonimbus, är vanligtvis en indikation på hårt väder, inklusive stormar med mycket regn och vind. Om mörka områden bryts av ljusare eller ljusare färger, känd som Mammatus moln, kan detta tyda stormen är i upplösningstillstånd. Cirrusmoln, som är stripig moln slag i mönstret för en häst svans, oftast visar bra väder, men kan betyda att det kan bli en förändring inom de närmaste dagarna. Ett annat sätt att förutspå vädret att titta på synligheten i himlen, både på morgonen och på kvällen. Det är bra för både vinter väderprognoser och sommarväder förutsägelser. Om Haze är närvarande, vilket kan avgöras på natten genom att titta på månen, skulle vädret vara klar. Medan många människor förknippar haze med dålig luftkvalitet, det betyder också att ingen fukt finns att knacka partiklar ned. En något mindre tillförlitliga mönster för den som vill förutsäga vädret är att leta efter dagg på morgonen. Om det inte finns någon grund, kan detta vara på grund av kraftiga vindar, vilket innebär att det finns möjlighet till en förändring i vädret. Om vädret har varit dåligt tidigare dag betyder det ett lågtryck systemet kommer troligen att ersättas av ett högt tryck system. Om vädret har varit bra i modern historia, är den motsatta effekten sker sannolikt. Om grund finns, då flera av samma typ av väder kan förväntas. På vintern väderprognoser, innebär en nordlig vind typiskt torrt väder, medan en sydlig vind kan betyda regn eller snö.

Många får håna frasen "lukta regn, "luktar det avges från olika saker kan vara ett annat sätt att förutsäga vädret. Till exempel, kärr lukt oftast värst strax före regn, eftersom det är då de släpper ut mest metan. Blommorna är vanligtvis som mest illaluktande strax före ett regn. Vänja sig vid dessa dofter vid fint väder, då upptäcker ändringar, är en möjlig väg att förutspå vädret.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.