Vilka är de månar Uranus?

Uranus, den sjunde planeten från solen, har 27 erkända månar, mindre än hälften så många omloppsbana antingen Jupiter och Saturnus. Fem är stora nog att ha en sfärisk form: Miranda, Ariel, Umbriel, Titania och Oberon. Alla Uranus månar är döpta efter tecken från verk av Shakespeare eller Alexander Pope. De mindre månar heter Cordelia, Ophelia, Bianca, Desdemona, Juliet, Portia, Rosalind, Cupido, Puck, Mab, och många andra. En viss del runt Uranus, mellan dess huvudsakliga ringar och bana månen Miranda, är mycket trångt, med många små månar låst i instabila banor. Så småningom dessa månar kan kollidera med varandra.

De månar Uranus sågs endast på nära håll av Voyager 2 rymdsond 1986. Annars har många Uranus månar upptäckts av mark teleskop, men de mest framstå som otydlig prickar. Uranus största två satelliter, Titania och Oberon, upptäcktes av samma astronom som upptäckte Uranus själv, den brittiska William Herschel, 1787. Ariel och Umbriel upptäcktes sedan av William Lassell 1851, och dessa första fyra månar namngavs 1852 av Herschel son John.

Uranus har ett intressant utbud av månar, men inte så rik och varierad som de som Jupiter och Saturnus. Uranus måne Miranda, med en diameter på 480 km, har bland de mest röriga ytan i solsystemet, inklusive den högsta klippan, Verona Rupes, med en höjd av 20 km (12 mi). De återstående fyra stora månar har samma diameter på mellan 1100 km (684 km) och 1600 km (1000 mi). De flesta av dessa månar är gjorda av ungefär 50% vatten is, 30% silikat rock, och 20% isar metan. Det är alla metan i Uranus atmosfär som ger den och dess följeslagare Neptunus deras blå färger.

Många av Uranus månar har liknande geologiska: canyons, berg (Rupes eller sluttningar), klyftor (chasmata), och den ständigt närvarande kratrar. I uraniska systemet, dessa är alla namn efter platser eller tecken från verk av påven eller Shakespeare, med betoning på Shakespeare. Exempel är kratern Lear och Hamlet krater på Oberon.

Titania, den första månen att bli upptäckta, besitter en stor dalgång, bland de största i solsystemet, mycket större än 1,6 km (1 mile) deep Grand Canyon på jorden, och i samma klass som Valles Marineris på Mars, som är upp till 7 km (4. 3 mi) djup. På 1577 km (980 mi) i diameter, Titania den åttonde största månen i solsystemet.

Oberon, den näst största måne som kretsar runt Uranus, har ett mycket gamla kratrar yta, mestadels grå men med några stora vita splotches över det. Skillnad från de flesta andra uraniska månar, har Oberon höga berg, inklusive en ca 6 km (3. 7 mi) i höjd. Golven i kratrar på Oberon är täckta med ett mörkt material av okänt ursprung.

Ariel är Uranus ljusaste månen, och är täckt av kratrar som är något yngre än de på den andra stora månar. Under 2006 transiterat Ariel Uranus, lämnar en skugga på molnet toppar. Denna händelse observerades med hjälp av Hubble Space Telescope.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.