Vad var det Saturn V Rocket?

Saturn V-raket var raketen som att landsätta en människa på månen, och bokstavligen drivs Förenta staterna i spetsen för rymdkapplöpningen. Denna särpräglade raket drivs många Apollo uppdrag av månen, tillsammans med Skylab One, och många modeller kan ses på displayen på flyg museer över hela USA, tillsammans med komponenter från Saturn V-raketer och olika prototyper.

Detta raketen utvecklades av Wernher von Braun, en vetenskapsman som betraktas som en av de bästa raketforskare för det 20th århundradet. Von Braun övervakade flera statliga entreprenörer inom design och utveckling av Saturn V raketen, inklusive IBM, Boeing, Douglas Aircraft Company, och North American Aviation. Programmet fick frikostiga bidrag från den amerikanska regeringen, som ville se till att det skulle ligga i framkant på utforskningen av rymden.

Saturn Vs användes för uppdrag mellan 1967 och 1973. Denna raket var bland de största och mäktigaste som någonsin använts för rymdfärder, består av tre separata etapper på vardera drivs med flytande bränsle, och en kontrollpanel. Färdigmonterad med dess nyttolast, stod raketen 363 fot (111 meter) lång, som kräver särskild infrastruktur och stöd bara för att monteras och förbereds för lansering. I den berömda bilder av Apollo uppdrag före lanseringen, är huvuddelen av själva rymdfarkosten faktiskt Saturn V raketen. P

Flerstegs raketer är så konstruerat att varje steg i raketen falla bort eftersom den inte längre behövs. Detta är fördelaktigt för flera skäl. Med en Flerstegsraket, är det möjligt att utforma olika motorer för olika stadier, som kan göra raketen effektivare och säkerställa att rätt motor är tillgänglig för rätt uppgift. Utvecklingsstadier ger också raketen falla övervikt som bränsle i varje etapp är förbrukat, vilket ökar effektiviteten.

Med tanke på den komplexitet och de kostnader som är inblandade i uppbyggnaden av Saturn V raketen, får en del människor blir förvånad över att det var en avvaras lansering, vilket betyder att komponenterna var avsedda för en enda användning, och stadierna inte krävdes tillbaka eftersom de föll bort från raketen. Detta är en anledning till att rymdprogrammet var så dyrt, eftersom varje starta krävs en enorm investering i tid, talang och fonder. Emellertid expendability får också forskare att omforma raket ta emot nya uppgifter varje gång en ny Saturnus V-raket var beställt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.