Vad är restriktionsenzym?

restriktionsenzym är enzymer som erkänner viss DNA-sekvenser och hålla fast vid dem, separera en del av DNA i två varhelst de finner de sekvenser som de har kodats att känna igen. Det finns ett antal ansökningar om restriktionsenzym, kanske framför allt i rekombinant DNA-teknik som gör det möjligt för forskare att manipulera genetisk information. Rekombinant DNA används för allt från att utveckla terapeutiska produkter som insulin för medicinsk behandling för att ändra grödor. Dessa enzymer är isolerade från bakterier. I bakterier, De skyddar organismen från främmande DNA genom att dela upp DNA när den är godkänd av bakterien kropp. Bakterier använder en teknik som kallas begränsning ändring att skydda sig från sina restriktionsenzym, se till att enzymerna inte slå på DNA från bakterien själv. Som egen försvarsmekanism, restriktionsenzym är utmärkta som förhindrar kopiering av främmande DNA i kroppen genom att fragmentera det. har åtskilliga restriktionsenzym upptäckts, och fler hela tiden utan lock i en process kallad begränsning enzym kartläggning. Flera laborationer producera restriktionsenzym sälja till forskare och andra laboratorier. Varje inskränkning enzymet har kodats att svara på en viss sekvens av nukleotider och sekvensen är vanligtvis en Palindrom, läsa samma bakåt och framåt. När en Restriktionsenzymanalys finner sekvensen den känner igen, skär den genom både delar av dubbel helix strukturen av DNA, skiljer det. Det kommer också skapa flera fragment, om den identifieras mer än ett exemplar av den sekvens den vet.

Några restriktionsenzym skär rakt över dubbel helix, skapa så kallade trubbiga ändar. Andra skära på olika punkter på andra sidor, gör en ojämn klippa kallad "sticky slutar. " I båda fallen kan ett enzym som kallas DNA-ligas användas för att ansluta en bit DNA till avhuggna DNA, så länge som de två portioner har kompletterande slutar. Denna teknik kan användas för att infoga nya DNA i en arvsmassa, och att manipulera en genomet, ungefär som att montera ihop bitarna av två olika pussel.

I vissa fall är en begränsning enzym som kodas för vad som kallas otvetydigt erkännande, vilket innebär att den erkänner bara mycket specifika sekvenser. Andra är kodade för tvetydiga erkännande, letar efter sekvenser i vilka specifika nukleotider fäste några nukleotider. Med hjälp av kända restriktionsenzym, kan forskarna snip selektivt upp ett urval av DNA i mindre bitar kallas begränsning fragment.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.