Vad är relativitetsteorin?

Det finns ingen "relativitetsteorin"-bara två teorier som båda ibland faller under samma beteckning-den speciella relativitetsteorin och teorin om den allmänna relativitetsteorin. Båda har utarbetats av den berömde fysikern Albert Einstein mellan 1905 och 1915. Båda dessa teorier högkant Newtons klassiska mekanik, som hade hållit i århundraden tidigare. Den speciella relativitetsteorin är en teori om strukturen på rumtiden, som påstår att 1) fysikens lagar är desamma för alla observatörer i likformig rörelse i förhållande till varandra och 2) ljusets hastighet i vakuum är lika för alla observatörer, oberoende av deras rörelse rörelsekontroll av ljuskällan. Detta leder till bisarra konsekvenser. Till exempel tänka sig att flytta på ett tåg som går 100 mph bredvid ett annat tåg går i samma riktning på 100 mph. Från ditt perspektiv, tåget bredvid dig ser nästan stilla. Men tänk att vara på ett tåg som rör sig med ljusets hastighet, medan bredvid en ljusstråle. Istället för ljusstrålens ser ut som det bor fortfarande flyttar den framför dig vid ljusets hastighet. Ljuset är konstigt så.

Flera av de konsekvenser som följer av den speciella relativitetsteorin är 1) tidsdilatation (klockor flyttar nära ljushastigheten fungerar långsammare än stationära klockor), 2) Längdkontraktion (objekt flyttar nära ljushastigheten verkar ha ingått i färdriktningen), 3) relativitet samtidighet (saker som tycks ske samtidigt till stillastående observatör A kan visas upp på olika tider för att flytta observatör B) , 4) mass-energi likvärdighet (massa och energi är i stort sett samma sak och transmutable i varandra). Den allmänna relativitetsteorin, som utformades några år efter den speciella relativitetsteorin är en teori om hur tyngdkraften fungerar. Det baserades ursprungligen på likvärdighetsprincipen, tanken att acceleration och står still i ett gravitationsfält av en viss styrka är fysiskt identiska. Eftersom ingen speciell kraft krävs för att skapa tröghetseffekten i en accelererande objekt föreslog Einstein vi bör tänka på samma sätt om allvar, avstår från klassiska begreppet gravitationskraft och istället föreställa allvar som kurvor i rumtiden. Detta förklarar fenomen som varför ljuset böjs i närvaro av ett gravitationsfält trots att den saknar massa. Den allmänna relativitetsteorin ges förklaringar och gör förutsägelser som skulle ha känts skrattretande i den världsbild av klassisk mekanik. Bortsett från lätta böjning i närvaro av ett gravitationsfält, förutspår att tiden går långsammare i närvaro av ett gravitationsfält uppstår planetariska omloppsbanor precess (ändra) på grund av vridmoment utövas av solens gravitationsfält, ram-dra, där stora roterande organ "dra" den tröga ramen för de omgivande rumtiden omkring med den, och att universum expanderar, i vissa fall snabbare än ljusets hastighet, eftersom det är det utrymmet som är ökande, inte objekt i den.

Unraveling konsekvenserna av dessa teorier tog årtionden, och pågår fortfarande idag. Einsteins teorier var så framsynt att det tog decennier att testa och bekräfta dem med stor precision. I efterhand var Einsteins idéer nästan fullständigt validerade.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.