Vad är kriminalteknisk DNA-analys?

kriminalteknisk DNA-analys används för att identifiera individer med genetiska prover. Grund och botten använder systemet en rad identifieringsnummer för att matcha två olika prover. Konceptet ritades först av Sir Alec Jeffreys vid University of Leicester 1985. Idag är det en vanlig praxis i utredningarna för brott såsom mord och våldtäkt.

Processen för kriminalteknisk DNA-analys börjar med DNA-prov från en enskild. Detta kan komma från kroppsvätskor som blod, saliv eller sperma. Det är vanligen av personliga tillhörigheter eller lagrade prover. Ett referensprov skall göras från ett antal tekniker och jämfördes med prover för att fastställa en genetisk matchning. Detta är oftast utförs med en buckala kompress eller kind kompress i munnen. Det finns ett antal olika sätt att skapa DNA-prov. Restriction fragment length polymorphism använder en process för matsmältning som identifierar en persons DNA. Dock gör denna metod individuella kromosomer svåra att identifiera. Polymerase chain reaction har bonus med små start prover och på nära håll kan identifiera DNA. Det är begränsat med blandade prover såsom blod och saliv. Short tandem repeat analys är den vanligaste metoden. Den använder upprepade bas sekvenser av DNA för att göra matcherna.

kriminalteknisk DNA-analys är mycket beroende av världens DNA-databaser. Det är stora samlingar av genetiskt kodning som kriminaltekniker kan matcha misstänka DNA till befintliga prover som redan registrerats. Vissa av dessa databaser är privata, men de flesta förvaltas av statliga myndigheter. Den största av sådana DNA-databaser är det kombinerade DNA Index System förvaltas av Förenta staternas regering. Från och med 2007 höll det över fem miljoner skivor. I början av kriminalteknisk DNA-analys på 1980-talet fanns oro över risken för DNA används för att åtala brottslingar. Men eftersom framsteg gjordes, brottsbekämpning fastställt att enskilda matcher kunde både döma och befria individer fall. Detta var standardiserad genom att begränsa exponeringen av DNA till främmande ämnen i laboratorier och andra bevis i fall.

En aspekt av DNA-analys i kriminalteknik är användningen av genetiskt material från en misstänkt familjemedlemmar. Ofta en närbesläktad misstänkte kan användas för att skapa en match. Dock får detta koncept ett antal osäkerhetsfaktorer som beror på att en exakt matchning behövs inte. Dessutom leder sökandet efter matchande DNA till rasprofilering, som kan ta emot en match med människor som inte är närstående.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.