Vad är glukoskoncentration?

glukoskoncentration är ett mått på den mängd glukos molekyler som finns i en vätska lösning. Om en glukoslösning består av rent vatten till glukos som har upplösts, glukoskoncentration ofta uttrycks i procent. Inom medicin, är halterna av glukos i blodet eller i urinen, är viktiga indikatorer på hälsa. I dessa vätskor är glukos mätning oftast i millimol per liter (mmol /l). I medicin, glukos i blodet är oftare kallad blodsockernivån. I en frisk vuxen är blodsockernivån vanligtvis förväntas variera från 3,6 mmol /l till 5,8 mmol /l. Den glukos koncentrationen i blod tenderar att stiga efter en måltid har förtärts, dock. Normalt är blodsockret koncentrationen lägst först på morgonen, när en person reser sig upp, och har ännu inte ätit frukost. En glukos prov för att fastställa blodsockernivån på en patient utförs vanligtvis med hjälp av en remsa av testning av papper eller plast på som en liten droppe blod placeras. Testremsan innehåller speciella kemikalier som samverkar med glukos i blodet. Testet papper är sedan placeras i ett speciellt konfigurerad mätare, som ger en avläsning som visar glukos koncentrationen i blodet.

glukosmätning är mycket viktigt för patienter med diabetes. I dessa individer, kan blodsockernivån inte regleras på rätt sätt. Blodsockernivåer diabetiker stiger till farliga nivåer, vilket resulterade i en mängd olika symptom, som kan bli mycket allvarliga i extrema fall av sjukdomen. Diabetiker kan kontrollera sin blodsockernivå med hjälp av droger, tillsammans med noggrann hantering av deras kost.

Det finns många former av diabetes, som alla har som huvudsakliga symtomet en förhöjd nivå av glukos i blodet. De tre vanligaste typerna är typ 1-diabetes, typ 2-diabetes och graviditetsdiabetes. Personer med typ 1-diabetes har en nedsatt förmåga att producera insulin, det hormon som kontrollerar blodsockernivån koncentration. Typ 2-diabetes kännetecknas av normala nivåer av insulin, men ett fel i systemet av celler som normalt svara på insulin och verka för att sänka blodsockret. Graviditetsdiabetes är en form av diabetes som uppträder hos gravida kvinnor, och är ofta övergående, med blod glukoskoncentration förordning återgå till det normala efter förlossningen av barnet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.