Vad är ett ekofritt rum?

Ett ekofritt rum är ett rum med speciell väggar som absorberar så mycket ljud som möjligt. Ekofritt betyder "utan ekon". Ibland hela rummet vilar även på stötdämpare, upphävde de vibrationer från resten av byggnaden eller utanför. Det material som täcker väggarna i ett ekofritt rum använder kilformade paneler för att avleda så mycket ljud energi som möjligt innan man tar bort den. Deras speciella form återspeglar energi i spetsen av kilen, splittras den som vibrationer i materialet snarare än luft. Ekofria rum används ofta för att testa mikrofoner, mäta exakt akustiska egenskaper hos olika instrument, avgöra exakt hur mycket energi som överförs i elektro-akustiska enheter och utför känslig psykoakustiska experiment.

Världens första kil-baserade ekofritt rum byggdes 1940 på Murray Hill, på Bell Labs i New Jersey. Den är inkapslad i mer än en meter i betong för att skydda den från yttre buller. Dess skapare har skrutit om att kammaren står för mer än 99. 995% av den infallande akustisk energi över 200 Hz. Den kilformade paneler är dåliga på att absorbera lägre frekvenser, men dessa frekvenser göra lite energi och är hörbar för det mänskliga örat. Vid ett tillfälle fick Murray Hill kammare Guinness World Records "utmärkelsen som världens tystaste rum.

John Cage, en berömd experimentella tonsättare, blev inspirerad när han kom in Harvards ekofritt rum under 1940 och hörde ljudet av hans eget blod i omlopp. Han slutade skriva ett tre-minuters avsnitt som bestod av bara tystnad, så att publiken att reflektera över det faktum att ingen har ännu kunnat fly buller helt-utom förmodligen de döva. finns särskilda ekofria rum också konstruerat för att testa olika elektromagnetiska enheter. Olika formade kilar ge uttryck för olika frekvenser, såsom radio.

Forskning i ekofria rum när det gäller specifika sätt på vilket det mänskliga huvudet reflekterar ljud energi har lett till utvecklingen av talarna projektet virtuella ljudet runt åhöraren. Dessa högtalare utnyttja vårt sätt att höra ljud få oss att tro att det kommer från ett håll när det verkligen kommer från en annan. En dag kan det vara möjligt att simulera hela orkestrar med bara ett par högtalare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.