Vad är en neodymiummagnet?

Neodym är den starkaste permanent magnetiska material som vi för närvarande känner till. Det är också rimligt pris, vilket gör den lämplig för otaliga tillämpningar. Den kemiska sammansättningen av en Neodymiummagnet är Nd 2 Fe 14 B, vilket är två atomer av neodym, fjorton atomer järn, och en bor-atom. En Neodymiummagnet är sällsynta jordartsmetaller magnet, i motsats till konventionella ferrit och keramiska magneter. Sällsynta jordartsmetaller magneter är avgränsade i att de innehåller atomer från antingen lantanider eller aktinider serien i det periodiska systemet.

neodymiummagneter är den största av de sällsynta jordartsmetaller magneter. Styrkan i den magnetiska fält vid polerna varierar från knappt 1 Tesla (T) på så hög som 1,5 T. Eftersom de är billiga-du kan få en liten neodymiummagnet en US-dollar (USD)-dessa magneter används ganska ofta inom industrin och bland hobbyister och dabblers. Till exempel har varje hårddisk en liten neodymiummagnet som hjälper direkt nålen som läser data. De kan också hittas i high-end högtalare och klassrum vetenskap runt om i världen. En av de enda nackdelar till Neodymiummagnet är att dess magnetfält förlorar några intensitet när temperaturen är för hög. Detta utesluter deras användning inom elektroniken applikationer där mycket värme genereras. Det finns versioner av neodymium magnet som presterar bättre under högre temperaturer, men i dessa fall styrka måste offras.

neodymiummagneter är otroligt stark. En Neodymiummagnet storlek fjärdedel kan avbryta ett stycke järn väger tiotals kilo. Två sådana magneter knäppa ihop i fel vinkel kan nypa huden och dra blod. Neodymmagneter storleken av en golfboll kan vara extremt farligt, torka kreditkort, skicka metallföremål flygande, och eventuellt orsaka kroppslig skada om de används utan vård.

För samtliga fara, kan neodymiummagneter användas i många roliga och pedagogiska projekt. Ferrofluid och magnetiska tittar på film används vanligen för att visa magnetiska fältlinjerna i ett fysiskt medium. Omsorgsfullt ordnade neodymmagneter kan orsaka diamagnetic levitation, ett underligt fenomen som även kan levitera leva objekt såsom en del grodor. Om du försöker dra en neodymiummagnet längs ett icke-magnetiskt ledande yta såsom aluminium, kommer det att bedriva "magnetiska bryta" och vara oerhört svårt att flytta. Grund av sin vördnadsbjudande befogenheter magnetism, neodymmagneter är en leksak bäst till rimligt försiktiga vuxna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.