Vad är en Submerged kontinenten?

Termen "nedsänkt kontinent" är oftast hörs i samband med den legendariska ägor Atlantis eller Mu. Atlantis och Mu egentligen aldrig existerat, men det finns ett par riktiga nedsänkt kontinenter i världen. Båda finns på södra halvklotet. Den dolda kontinenter gå av namnen på Zealandia och Kerguelen Plateau.

Zealandia är den största av de två sjunkna kontinenter, med en yta på 3,5 miljoner kvadratkilometer, större än Grönland och nästan hälften så stor som Australien. Som namnet antyder, den enda delen av kontinenten ovanför vattenytan i dag är öarna i Nya Zeeland. Zealandia sjunkit snabbare när det bröt av från Australien /Antarktis 83 miljoner år sedan. Cirka 25 miljoner år sedan, var Zealandia helt under vatten. Idag är 93% fortfarande under vattnet, med bara 7% som ingår i Nya Zeeland i dag, som skapades genom tektoniska åtgärd cirka 23 miljoner år sedan. De flesta av nedsänkt kontinenten är mindre än 500 meter (1. 640 fot) under ytan. En nedsänkt kontinent, långt i väster, kallas Kerguelen Plateau eller bara Kerguelen. Kontinenten är uppkallat efter Kerguelen, som tillsammans med Heard och McDonald öarna är det bara delar av kontinenten ovanför ytan. Kerguelen ligger i en av de regioner i världens hav längst bort från land, cirka 3000 km sydväst om australien (1. 864 km) och 5000 km (3. 100 km) söder om Indien. Liksom Zealandia var Kerguelen gång en del av den stora kontinenten Gondwana, som bestod av praktiskt taget alla landmassor i nuvarande södra halvklotet. Kerguelen är mindre än Zealandia, med en yta något större än en miljon kvadratkilometer, ungefär tre gånger större än Japan. Mer än 99% av kontinenten är under vattnet.

Kerguelen började som utgör 110 miljoner år sedan, över Kerguelen hotspot. Mellan 100 miljoner år sedan och 20 miljoner år sedan var kontinenten över havet tre gånger, och kan ha haft tropisk flora och fauna 50 miljoner år sedan. På grund av sin storlek, är Kerguelen kallas microcontinent. Kerguelen sjönk 20 miljoner år sedan och nu ligger 1-2 km (0,6 till 1,2 mi) under havet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.