Vad är en Adaptive Controller?

En adaptiv regulator är något som ständigt utvärderar sina egna prestationer i regleringen av industriella processer för att uppnå specifika mål, och anpassar sig för att bättre uppnå dessa mål. Ett exempel skulle vara en kommersiell mat matlagning process där upprätthålla en exakt temperaturen är viktigt att konsekvent framställa en högkvalitativ produkt. Variabilitet i den produkt som bearbetas, eller vid bearbetning själva anläggningen, hindra denna konsekvens. Sådana variationer kan antingen förutsägas eller oförutsedda. Adaptiva styrsystem har utvecklats för att ta itu med en eller båda typerna. Det finns två grupper av börvärde kontroll, där börvärdet, eller önskad operativa värde, och processen variabel, verkligt värde, jämförs, ger en uteffekt beslut. Den första är traditionell på kontroll av till exempel den som används i hemmet termostater, där värmen är på eller av. Den andra typen är strypning kontroll, samma typ som används för att kontrollera hastigheten på en bil genom proportionellt tillämpa mer eller mindre makt genom acceleratorn. Proportionell-Integral-derivatet (PID) eller tre-läge kontroll är den vanligaste algoritm som används av processregulatorer att utföra strypning kontrollåtgärder. Kortfattat ger en PID-regulator omedelbar, långsiktig och förebyggande insatser för att manipulera en kontroll ställdon, t. ex. en motor spjäll att göra processen variabeln lika önskat börvärde, och ligga kvar där. Den första adaptivt flygledaren strategier utvecklades för system flyg autopilot och början av rymdfarkoster, den mest produktiva användningsområden för adaptiv kontroll har i industriell processtyrning rike och samfärdseln. Med den utbredda användningen av mikrodatorer, har adaptiv kontroll fann också vägen till dagligvaror-oriented system. Automotive farthållare är ett exempel på detta.

Kryssning kontroller öka PID strypning med adaptiv kontroll tuning justeringar. Om en förare sätter farthållaren i 60 mph (96,5 km /h), det system som kontinuerligt känner av den verkliga hastigheten, jämför med 60 mph (96,5 km /h) börvärde och modulerar gaspedalen att hålla farten. Detta system är utformat för att arbeta konsekvent på plan mark.

Om samma bil var med släp, går upp för en brant sluttning, eller till en hård motvind skulle PID modellen kräver mer aggressiv trimma så att det kan fortfarande ge samma relativa anpassningen till förändrade förhållanden samtidigt hålla faktiska marschfart konstant. Den adaptiva delen av den registeransvarige skulle mening förändringen lyhördhet och justera PID Tuning aggressivt att hålla hastigheten konsekvent. Detta är oförutsedda, eftersom uppräkningen enbart bygger på system respons.

förutsedd variabilitet adaptiv regulator är förprogrammerad att ändra sin PID-mottagare med en känd variabel. Till exempel, kan denna typ av adaptiv regulator kan användas i en uppvärmning kontroll av en industriell process som normalt och förutsebart går exoterm vid en punkt under sin springa. Adaptiva regulatorer hjälp industri-, transport-och konsument att klara variationer i alla dess former.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.