Vad är biologisk Förstoring?

Biologisk förstoring, även känd som biomagnifiering eller bioamplification, förklarar varför ett ämne som förekommer i högre koncentrationer i organismer högre i en viss näringskedjan än i lägre organismer i en näringskedja. Detta sker eftersom varelser högt upp i näringskedjan, som predatorer, äter varelser som är lägre i näringskedjan och absorberar ämnen från organismer som de konsumerar utöver de ämnen som de direkt absorbera från omgivningen. I vissa fall kan processen för biologiska förstoring vara skadliga för organismer som är höga i en näringskedja, eftersom de absorberar skadliga ämnen från alla de organismer som de konsumerar. Medan de små mängder som absorberas från omgivningen kan vara helt ofarligt, kunde beloppen konsumeras från födokällor lägga upp och vara skadligt.

Flera saker måste gälla om ett ämne för biologisk förstoring inträffa. Ämnet måste kunna absorberas vid någon tidpunkt i näringskedjan, annars skulle det inte kunna bli större. Det får inte delas upp lätt för miljön, eftersom detta skulle ta bort det från livsmedelskedjan. Det måste vara svårt för organismer att bryta ner eller säkert smälta den, som rötning skulle också förhindra att det tas upp av organismer högre upp i näringskedjan.

Även biologiska förstoringen kan tekniskt hända med något ämne som uppfyller dessa kriterier, det är oftast studeras på grund av förstoring av skadliga ämnen såsom gödningsmedel, bekämpningsmedel och tungmetaller. Ofta sådana ämnen ackumuleras i organismens fettceller, eftersom de inte kan bryta lös upp i vatten och lämnar kroppen via urinen. När en organism högre i näringskedjan förbrukar en varelse lägre i näringskedjan, absorberar det fett i tarmen. Med dessa fetter kommer de ämnen som tidigare tagits upp av andra organismer och alla de skadliga effekterna av dessa ämnen kan bära med sig. Många växter, vatten och mark, är benägna att absorbera olika ämnen eftersom de ofta saknar medel att effektivt smälta dem.

En av de viktigaste ämnen som forskare studie om biologiska förstoring är bekämpningsmedlet DDT, mer känd som DDT. DDT har haft en lång och kontroversiell historia, det är ett mycket effektivt bekämpningsmedel men vissa studier har visat att det kan ha en skadlig inverkan på miljön och på människors och djurs hälsa. Det är också svårt för många organismer på ett effektivt sätt att bryta ner det, så det är ofta förstoras genom mat pyramider.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.