Vad är X-ray crystallography?

röntgenkristallografi är ett mycket exakt, men också svåra och dyra metoder för bildframställning den exakta strukturen hos en viss molekyl eller molekylen i en kristallgitter. Eftersom en uppsättning olika material producerar kristaller, inklusive salter, metaller, mineraler, halvledare, och olika oorganiska, organiska och biologiska molekyler, röntgenkristallografi är viktigt att många vetenskapliga områden. En kristall är en regelbundet återkommande arrangemang av enhet celler som varierar i storlek från mindre än 100 atomer-små molekyler crystallography-tiotusentals-makromolekylära kristallografi).

röntgenkristallografi är känd för att vara den första verktyget som används för att upptäcka av DNA-strukturen, men det användes också för att bestämma strukturen av diamant, koksalt, penicillin, många proteiner, och hela virus. I allt över 400. 000 strukturer har beskrivits med hjälp av röntgenkristallografi. Dessa kan hittas i Cambridge Structure Database.

För att analysera ett prov med hjälp av röntgenkristallografi, först måste man få en hög renhetsgrad kristall av det material som skall studeras med en mycket regelbunden struktur. Detta är ofta det svåraste som många kristaller har nanometer-skala defekter som gör röntgenkristallografi svårt.

Nästa Urvalet är föremål för en intensiv stråle av röntgenbilder av en enhetlig våglängd. Dessa röntgenstrålar ger en diffraktionsmönster eftersom de återspeglar bort provet. Detta diffraktionsmönster är något snarlikt det som observeras när flera stenar kastas i en damm-där vågorna korset är toppar som bildar diffraktionsmönster.

genom att sakta vrida kristall, bultande det med röntgenstrålar, och noggrant registrera diffraction mönster i varje orientering, en elektrontäthet karta kan härledas. Detta elektrontäthet karta används sedan för att formulera en hypotes om atomens struktur det motsvarar. Det diffraction mönster analyseras sedan i ljuset av de hypoteser om struktur, och om det verkar troligt att den givna strukturen skulle ge observerad diffraktionsmönster, en slutsats dras. Resultatet är sedan upp till centrala databaser av den typ som tidigare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.