Vad är Triangelgalaxen?

Triangelgalaxen är en medelstor galax som ligger ungefär 3 miljoner ljusår bort i stjärnbilden Triangeln, triangeln. Det är den mest avlägsna objekt synliga med blotta ögat, och kan synskadade endast i mycket mörk himmel. Även kallad Messier 33 eller NGC 59, Triangeln ibland felaktigt kallad Pinwheel Galaxy, men en annan, större galaxen redan bär detta namn. Triangeln är ibland förväxlas med NGC 752, en närbelägen öppen stjärnhop med större lyskraft från vår utsiktspunkt.

armar Triangeln sträcker sig endast om ett halvt varv runt galaxen som mest ge armarna en "twist faktor" liknar Vintergatan. Triangeln är en medlem i den lokala gruppen av gravitationellt bundna galaxer, varav det största är Vintergatan och Andromedagalaxen. Den närliggande Fiskarna dvärggalax kan vara en satellit galax av Triangeln och Triangeln i sig kan vara en gravitationellt bundna följeslagare till Andromeda. Inte på ett par dussin galaxerna i den lokala gruppen, Triangeln, Vintergatan och Andromedagalaxen är de enda tre spiralgalaxer. Triangeln är närmare Andromeda än att Vintergatan, att skiljas från det sistnämnda genom att endast ungefär en miljon ljusår.

Även om Triangelgalaxen syns med blotta ögat under idealiska förhållanden, utan i förväg -teleskopiska observatören noterar dess existens. Detta kan bero på galaxer tenderar att vara mer oskarp och otydlig än stjärnor och planeter, för att inte tala mycket mindre lysande.

Den Triangelgalaxen är känd för att ha en av de mest fantastiska H II regioner bland alla kända galax, med en diameter av 1500 ljusår. En H II-region är ett stort moln av joniserad gas som fungerar som en stjärnors barnkammare. Stjärnor skapas i täta portioner H II-regioner kallas Bok globules efter astronomen att första teoretiserade de var födelseorter av stjärnor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.