Vad är Sodium Lauryl Sulfate?

När tillverkarna blanda svavelsyra, monododecyl ester, och natriumsalt tillsammans kan de, överraskande, kommit med en vardaglig produkt som används av en stor del av den allmänna befolkningen. Natriumlaurilsulfat (SLS), är en kemisk förening som används som rengöringsmedel i många skönhet, hushåll, och industriprodukter. I ett rent tillstånd är natriumlaurilsulfat kända för att släppa ut giftiga gaser i närvaro av för hög värme på grund av termisk nedbrytning. Men när de blandas i utspädda koncentrationer kan de buteljeras och säljs som ditt favorit märke hudvård produkt eller Köln.

Dess roll i dessa produkter är vanligtvis att en skummande eller en spridning agent. Till exempel, tandkräm eller bubbelbad att skum när den används innehåller natriumlaurilsulfat, liksom produkter som behöver dess komponenter spridd homogent, såsom doft oljor i bodyspray.

Men användningen av natriumlaurilsulfat har varit föremål för många kontroverser. Det har otvivelaktigt varit kallas idag en av de mest farliga ingredienser i produkter. Hushåll nödvändigheter som kosmetiska rengöringsmedel, bad gel, schampo och diskmedel innehålla upp till femton procent natriumlaurilsulfat. Även anpassas för industriella tillämpningar, natriumlaurilsulfat förekommer i högre koncentrationer när de används i golvet skrubber och avfettning lösningar, på grund av substansens frätande och fett-fighting egenskaper. En sak om natriumlaurilsulfat som hade en hel del djurrättsaktivister protesterar dess användning i kliniska prövningar. Kemikalien är anställd som primärt hudirriterande i rättegång tester på djur eller människor. Vanligtvis efter natriumlaurilsulfat appliceras på huden, är ett utslag som kan utvecklas. Själva produkten, som vanligtvis är avsedda att läka hudirritation, provas sedan på effektivitet. Förutom att utsätta människor och djur försökspersoner till olika grader av obehag, kritiker hävdar att natriumlaurilsulfat bevaras på lång sikt i organvävnader som hjärta, lever och hjärna. Hos försöksdjur, har tester ansetts bära skulden för att orsaka mutagena effekter. Om de befinner sig i ögonen för länge, kan också leda till utvecklingen av grå starr. Eftersom natriumlaurilsulfat är frätande av naturen, kan det torka ut huden genom strippning av skyddande lipider från ytan av huden försvagar kroppens naturliga mekanismer fuktregleringen. Om man äter bort på follikeln får håravfall också induceras.

I extrema fall är natriumlaurilsulfat hävdade sig vara cancerframkallande, men inte av sig självt. När de utsätts för andra kväve bärande ingredienser i en hud produkt ändå, det oxidationsprocess att resultaten kan bilda nitrosomines, som är cancerframkallande nitrater. Motståndarna till detta argument hävdar att andelen natriumlaurilsulfat i sådana produkter är vanligtvis inte tillräckligt för att orsaka cancer hos människor. Occupational Safety and Health Administration (OSHA), Internationella centrumet för cancerforskning (IARC) och National Toxicology Program (NTP) är all forskning baserade organisationer som har betygsatt natriumlaurilsulfat som icke-karcinogen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.