Vad är Molecular Manufacturing?

Molecular Tillverkningsindustrin är hypotetiska framtida användningen av omprogrammerbara nanoskala "monteringsföretagen" att bygga produkter atom för atom. En molekylära assembler skulle vara en nanoskala robotliknande manipulativ förmåga att placera enstaka atomer, till exempel kol, på en yta med atomär precision. En vardaglig person skulle uppleva denna teknik i form av en "Nanofactory", en fristående skrivbord molekylär tillverkning enhet, som använder en renad råmaterial material, såsom propangas.

För en molekylär assembler att vara användbara för människor, skulle ha kunna göra kopior av sig själv. Annars skulle det ta alltför lång tid för en montör att bygga något av betydande storlek eller värde. Om ett stort utbud av montörer kunde göras för att samarbeta, kan de bygga mätplatsen produkter med atomär precision, med en helt automatiserad process med hög kapacitet. Detta är viktigt nog att, om de tekniska hindren övervinns, skulle denna teknik inleda en ny industriell revolution, förmodligen mer omvälvande än de två första tillsammans.

Molekylära montörer och molekylära tillverkningsindustrin är ingenting nytt. Vi har triljoner av dem i våra kroppar: organeller kallas ribosomer. Arbeta i stora antal, ribosomer syntetiseras varje protein i varje organism i naturen, från extremofila mikrober till blåval. Deras grundkonstruktion är i alla fall, eftersom alla levande ting utvecklats från en gemensam förfader som redan hade basmaskinen proteinsyntesen på plats. Naturligtvis ribosomer är också självreproducerande.

Om en oorganisk molekyl-montör skapades som kan göra kopior av sig själv, kan det skapa en ny form av "liv", om än en typ kontrolleras direkt av programmering. Denna idé har kallats molekylär tillverkning, och några av de tekniska detaljerna för att det faktiskt har fungerat. Teoretiker har designat fysiskt livskraftiga nanoskala växlar, motorer, batterier, sladdar, rörliga stavar, sorterare, axlar, och mer. Några av dessa nanoskala enheter har redan tillverkats, medan andra har aktivt arbetat med.

Molekylär tillverkningsindustrin har potential att vända samhället upp och ned, men knappt någon har hört talas om det. Ofta är idéerna av molekylär tillverkning kombinerad eller flätas samman med andra möjliga tillämpningar av bredare nanotechology i allmänhet, vilket gör det svårt att komma med föreskrift politik för de senare. En undersökning visade att allmänhetens uppfattning om nanoteknik lätt kan manipuleras genom att ändra bara några meningar i hur ämnet introduceras. Dessa brister i kunskap är oroväckande att några futurister och beslutsfattare, som vill se mer diskussion om det futuristiska möjligheterna för molekylär tillverkning, och hur det skulle kunna regleras.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.