Vad är Konditionerat Response?

en betingad reaktion är en typ av lärda beteende, och anses ofta vara ett av de enklaste. Det är ett svar som erhålls genom en stimulans än den som var upphovsman till det. En betingad respons också kallas ofta för en betingad reflex.

Konditionerat svar kan utvecklas genom en procedur som kallas förvärv som innebär hopkoppling ett neutralt stimulus med den betingade ett. Ett vanligt exempel är när de högljudda ringer en klocka ger skrämmer djuren. Pairing annan mer neutral stimulans med klockan, såsom en särskild hund leksak, oftast orsakar djuret att associera högt ljud med leksaken. Djuret så småningom kommer att vara rädda på utseendet på själva leksaken utan klockan behöva ringa.

Klassisk betingning, varav en betingad respons är en stor del, utvecklades av Ivan Pavlov i början av 1900. Pavlovs experiment involverade hundar där han märkte att hunden utvecklat en vana att dregla som svar på de laboratorietekniker som utfodrats dem deras mat pulver i stället för själva maten. För att testa sin teori, som Pavlov en metronom för att signalera att det var dags att äta, och efter några gånger, började hundarna att dregla På grundval klicka på enheten. Det är bra att veta de andra delarna i klassisk betingning för att helt förstå en betingad respons. En obetingad stimulus är något som naturligt utlöser en reaktion hos människor eller djur, till exempel lukten av mat. Den obetingad respons av hunger är naturligt. Var däremot en betingad stimulus vid en tidpunkt neutral, men när det är ihopkopplade med obetingad stimulus blir det associerade och kommer att få samma svar, som är betingade svaret.

Conditioned response teori har varit hjälp att studera sensoriska förmågor av olika djur. Till exempel var Karl von Frisch kunna bestämma att honungsbin kan se flera färger genom konditionering dem att leta efter mat på blå kartong. När de visade korrekt betingade svaret, gjorde han samma sak med kartong i andra färger och upptäckte att bina kan se skillnad mellan blå och grön, blå och violett och gult och grönt.

Även betingade responsen är ofta förknippas med djur, kan den siffran också i människors dagliga liv. Barn lär sig först att associera ordet "Nej!" med en arg ansikte, och så småningom lära sig att stoppa deras beteende. Mest conditioned lösningar, framför allt de lärt sig i tidig ålder, blir permanent invanda.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.