Vad är Kompositmaterial?

Kompositmaterial för bygg-, ingenjörs-och andra liknande applikationer bildas genom att kombinera två eller flera material på ett sådant sätt att beståndsdelarna i kompositmaterial är fortfarande urskiljbara, och inte helt blandade. Ett exempel på ett kompositmaterial är konkret, som använder cement som bindemedel i kombination med grus som en förstärkning. I många fall konkreta använder armeringsjärn som en andra förstärkning, vilket gör det en tre-fas komposit, på grund av de tre element.

Kompositmaterial utnyttja de olika styrkor och förmågor av olika material. När det gäller lera och tegel halm, till exempel, är lera ett utmärkt bindemedel, men det kan inte stå emot kompression och kraft väl. Halm, å andra sidan är väl tåla kompression utan faller sönder eller bryta, och det syftar till att stärka den bindande åtgärder i leran. Människor har varit skapa sammansatta material för att bygga starkare och lättare föremål i tusentals år.

De flesta av kompositmaterial använda två komponenter: en pärm eller matris och en förstärkning. Armeringen är starkare och styvare, som utgör en slags ryggrad, medan matris håller armeringen i en uppsättning plats. Bindemedlet skyddar även en förstärkning, som kan vara skör och bräcklig, som i fallet med den långa glasfibrer som används i samband med plast för att göra glasfiber. Generellt har kompositmaterial utmärkt sammanpressbarhet kombination med god draghållfasthet, vilket gör dem mångsidigt i en mängd olika situationer.

Ingenjörer byggnad något, från en uteplats till ett flygplan, titta på den unika betonar att deras konstruktion kommer att genomgå. Extrema temperaturväxlingar, är externa krafter, och vatten eller kemisk erosion alla redovisas i en bedömning av behoven. När man bygger ett flygplan, till exempel ingenjörer behöver lätta, starka material som kan isolera och skydda passagerare medan ytan flygplanet. Ett flygplan av ren metall kunde misslyckas katastrofalt om en liten spricka dök upp i huden på flygplan. Å andra sidan, flygplan integrera förstärkta kompositmaterial som glasfiber, grafit och andra hybrider kommer att bli starkare och mindre benägna att bryta upp vid stress punkter i situationer med turbulens.

p

Många kompositer görs i lager eller skikt, med en vävd fiber förstärkning inklämda mellan skikt av plast eller annat liknande bindemedel. Dessa sammansatta material har fördelen av att vara mycket formbara, som i skrovet på glasfiber båt. Composites har revolutionerat ett antal branscher, särskilt flygindustrin, där utvecklingen av högre kvalitet kompositmaterial ger företagen möjlighet att bygga större och bättre flygplan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.