Vad är Aerial Fotogrammetri?

Aerial fotogrammetri är en teknik för att skapa tvådimensionell (2D) eller tredimensionell (3D) modeller från flygfoton, som bilderna av jorden från en hög punkt, vanligtvis ett flygplan. Dessa fotografier är sedan omvandlas till de modeller som kartografer. Aerial fotogrammetri kräver vanligtvis fotografier av två eller flera vinklar av samma område för att kartlägga bilden, och de kan eller inte innebära datorprogram.

För det mesta, antenn fotogrammetri används för att skapa topografiska kartor. Dessa kartor kan vara antingen 2D eller, mer nyligen, 3D-modeller av terräng. Den resulterande kartor och modeller kan vara till nytta i att analysera både små och stora geografiska områden. Dessa kartor kan användas som grund för, eller tillsammans med, Geographic Information System (GIS) data.

Aerial fotogrammetri kan också vara användbart i en mängd olika branscher. Det är vanligt i arkitektur och fysisk planering. Dessutom kan dessa metoder användas i miljöstudier en terräng, som vattendelare eller avskogning forskning, stadsplanering, eller ens i filmproduktion.

De flesta av de bilder som används i antennen fotogrammetri erhålls genom kameror monterade på undersidan av flygplan. Om bilden måste tas från en låg flygbana, kameran är vanligtvis monteras på en liten fjärrstyrd flygplan. Flygrestriktioner på många områden förbjuda bemannat flygplan att flyga lågt över bostads-och affärsområden. Den flygmönstren av planet normalt ringlar sig fram och tillbaka över ett område som kameran registrerar bilder. Detta mönster är tänkt att varje område att bli fotograferade från flera vinklar. Antennen fotogrammetri processen nästan alltid kräver fotografiska data från flera vinklar.

Photogrammetrists behöver flera vinklar för att avgöra den relativa positioner objekt i fotografier. Denna process sker genom att isolera den samma i varje fotografi och triangulera deras läge i förhållande till varandra. Denna process är vanligtvis utförs med hjälp av en stereo-plotter, specialiserad programvara, eller båda. Stereo-plottrar tillåta en kartograf att se två bilder samtidigt för att bättre jämföra intressanta platser.

I många fall fotografiska uppgifter inte kan vara tillräckligt för att fastställa en fullständig bild av landskapet. Detta kan vara särskilt sant när man skapar en 3D-landskap modell. Därför kombinerar antenn fotogrammetri ofta andra typer av data med fotografier genom att använda instrument som Light Detection and Ranging (LiDAR), skannrar laser eller vitt ljus Digitizers.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.