Vilken är den äldsta kända fossila?

Den äldsta kända fossila är en Stromatolit (som betyder "madrass rock" på grekiska) daterad till 2,74 miljarder år sedan. En Stromatolit är en skiktad accretionary struktur som skapas när bakterier, särskilt fotosyntetiska cyanobakterier, lager fälla av sediment mellan biofilm de skapar.

Stromalites kommer i många olika former och storlekar, inklusive strutar, kolumner och förgrenade typer. Under en lång tid, trodde man att stromatoliter inte finns i det nuvarande (alltför många bete organismer), tills de upptäcktes på isolerade och starkt salthaltigt ekosystem, såsom Shark Bay och sjön Thetis i Australien och Cuatro Cienegas i Mexiko. Liksom hästsko krabbor, på grund av sin ålder stromatoliter betraktas som "levande fossil. " Den äldsta kända fossil av stromatoliter är nästan fem gånger äldre än den äldsta kända fossil av en flercelliga organismer, som dateras till ca 600 miljoner år sedan. Det finns en del ännu äldre stromalite-liknande formationer som går ännu längre tillbaka än 2. 74 miljoner år, även kandidater till de kända äldsta fossil, men inget har bekräftats av de vetenskapliga samfundet.

stromatoliter är tecken på organismer som kan har haft en roll i förändringen av Jordens viktigare än någon annan organism: cyanobakterierna. Dessa fotosyntetiska bakterier omvandlades koldioxid till syre i stor skala, ändra sammansättningen av atmosfären och orsakar en så kallad "Oxygen Catastrophe" som skulle ha död på många av de andra organismer som levde vid den tid, som syre var giftigt. Det är icke-biologiska Stromatolit-liknande strukturer som kan förväxlas för de kända äldsta fossil, men bara tyder på utfällning av små kristaller. Dessa har inte observerats i dag, men man tror att förhållandena i haven av det förflutna kan ha varit mogen för deras tillkomst.

Den äldsta kända fossilen av djur tycks inte förrän i mitten Ediacaran perioden, ca 600 miljoner år sedan. Dessa inkluderar en rad enkla svampar, Nässeldjur (som moderna hydras), och även enkla bilaterians (organismer med bilateral symmetri) som liknar små ballonger. Dessa djur uppstod kort efter det största istiden i historien om vår planet, vilket orsakade glaciärer att bilda vid havsytan på ekvatorn.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.