Vilka stora ekologiska roll Exist?

stort antal ekologiska roller finns. Dessa inkluderar mikroskopiska, små, medelstora, och stora växtätare, producenter, rovdjur, asätare och parasiter. Det finns uppskattningsvis 7 miljoner växt-och djurarter i världen i dag, de flesta insekter, som upptar varje tänkbar nisch. De mest populära nischer verkar vara växtätare och parasit, med rovdjur är den minsta nisch. Det verkar dock också att, bland alla ekologiska roller, som predator fångar vardagstänkandet mest. har alla större ekologiska roller varit nästan oavbrutet ockuperat sedan åtminstone Cambrian Explosion, en viktig episod av evolutionär diversifiering ungefär 542 miljoner år sedan. Några paleontologer har postulerade att utvecklingen av predation är delvis ansvarig för den evolutionära diversifiering som inträffade under kambrium. I alla fall, i slutet av kambrium, alla stora ekologiska roller var befolkat, utom den största organismerna endast omkring en meter i längd. Under nästa period, var Ordovician, ett fåtal djur (t. ex. nautiloids) så länge som 3,5 m (11,6 fot) utvecklats, och av karbon storleken rad organismer som liknar dagens.

Även djur i allmänhet är mycket specialiserade att deras ekologiska roll, kan vissa djur dela roller, och några evolutionära linjer utvecklas från en ekologisk roll till en annan. Exempelvis medelstora förfäder till valarna utvecklats från mitten av mark rovdjur till val-storlek (bokstavligen) vattenlevande filtrerare. Rovdjur utvecklades från växtätare, och många rovdjur är också asätare. Många rovdjur blir stor och tuff inte bara att ta ner byten, men för att konkurrera med andra stora rovdjur för en scavenged döda. Övre storlek rovdjur bestäms av mängden bytesdjur finns. I utmärkt evolutionära förhållanden, såsom de fått från tid till annan av krokodiler rovdjur i träsk, kan rovdjur ballong till stora storlekar, upp till sju gånger större än sin senaste förfäder.

ekologiska nischer arbeta i en pyramid-baserat format, med producenter som växter på botten, växtätare i mitten, och rovdjur i toppen, med apex predatorer som tigrar i toppen. Ju högre djuret upp pyramiden, desto mindre biomassa i allmänhet ägnas åt denna art, och mer sällsynta är det. Djur högt upp på pyramiden är generellt också mer mottagliga för utrotning, men inte alltid. I vissa historiska extinktioner där de flesta floran utplånades, de djur som överlevde faktiskt asätare snarare än dedikerad växtätare eller köttätare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.