Vad är vissa typer av bakterier?

Bakterier är den största gruppen av encelliga organismer på jorden, och utgör huvuddelen av världens kända biomassa. Det finns otroligt många typer av bakterier på jorden, med de flesta ännu inte klassificerade. Ett antal av vad ansågs tidigare typer av bakterier, sedan 1990-talet, numera betraktas som en del av en annan domän, som arkéer.

Olika typer av bakterier kan ha vitt skilda egenskaper, med den viktigaste gemensamma drag är deras brist på en differentierad kärna. Olika phyla i allmänhet klassificeras i två olika grupper som antingen har ett yttre membran eller saknar ett yttre membran, med ett antal phyla ännu inte bestämd. Vissa typer av bakterier är otroligt liten, som de i släktet Mycoplasma , som är lika små som den största virus, cirka 0,3 mikrometer. Andra typer av bakterier är relativt gigantiska, såsom Epulopiscium fishelsoni , som faktiskt kan vara synliga för blotta ögat, men fortfarande mycket litet på ungefär en halv millimeter långa. Det finns två huvudsakliga typer av bakterier, både till utseende: baciller och kocker. Det kocker är sfäriska bakterier, medan baciller är formade som stavar. En tredje, mindre grupp, består av bakterier som bildas i spiral formationer, sk spirilla. Utöver dessa huvudgrupper finns det några främling variationer, exempelvis olika typer av bakterier som ser ut som kommatecken, blad, eller till utdragna stegar. De olika typer av bakterier tenderar att gruppera på olika sätt, med samma bas form avgöra vilken större grupp de är en del av.

Bacilli, till exempel, kan vara enstaka eller sammanlänkade i kedjor. Bacillus i sig är en enda, lätt rundade, stavformade bakterier. Coccobacillus , å andra sidan, är också en enda nod, men det är mycket mer av en oval form. Diplobacteria ser ut som två Bacillus anslutna början till slut. Streptobacteria är en lång kedja av baciller, början till slut. Det finns otaliga typer av bakterier som har små varianter av denna grundläggande baciller formation.

kocker, på samma sätt, har olika typer av bakterier konfiguration. Kocker själv ser ut som en cirkel, medan Diplococci ser ut som två Kocker höll ihop. Streptococcus , bakterierna som svarar för streptokocker i halsen, ser ut som en lång kedja av kocker tillsammans, medan Staphylococcus , bakterierna som svarar för Staph infektion, ser ut som ett kluster av druvor.

Bland de många typer av bakterier, endast ett fåtal är skadliga för människor. De flesta är relativt ofarliga, medan en del är faktiskt bra. Många typer av bakterier, till exempel lever i mag-tarmkanalen, och hjälper till att smälta maten. Andra typer av bakterier som lever på huden och slåss av olika skadliga svampar. Still andra lever runt slemhinnor, hålla andra skadliga membran från bosättning. I själva verket innehåller den genomsnittliga människokroppen ungefär tio gånger fler bakterieceller än den gör själva det mänskliga celler, av vilka de flesta göra ett bra arbete för kroppen.

Some typer av bakterier, däremot, är skadliga för människor. Mest känd av dessa är förmodligen Staphylococcus och Streptococcus , bakterierna som svarar för Staph infektion och streptokocker i halsen, respectively. Andra rör Campylobacter , som är den främsta orsaken till matförgiftning hos människor. En annan välkänd historisk bakterier Yersinia pestis , en bakterie som finns i loppor som överför Böldpest till människor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.