Vad är viss användning av vätgas?

Vätgas är den lättaste delen av det periodiska systemet. Vid rumstemperatur är det en öppen, mycket brandfarlig gas. Eftersom vätgas är så lätt, har alla atmosfäriska väte avdunstat redan ute i rymden, även om det kan skapas på konstgjord väg. I industriell inställningar Vätgas är vanligtvis syntetiseras genom att exponera ett metallföremål, till exempel zink till en stark syra. Resultatet är en diatomisk gas, H 2 . är Väte som används i stora mängder inom petroleumindustrin och den kemiska industrin. I en petrokemisk anläggning, är väte används för hydrodealkylation, väteavsvavling och hydrokrackning, alla metoder för raffinering av råolja för bredare användning. Inom livsmedelsindustrin, är väte används för att HYDRERA oljor eller fetter, som möjliggör framställning av margarin från flytande vegetabiliska oljor. Vätgas används för att producera metanol och saltsyra, samt används som reduktionsmedel för metallmalmer. I början av 20th Century, användes vätgas som en lyftgas för luftskepp, trots att detta gått bra år 1937, då Hindenburg katastrofen (felaktigt) skyllas på bränsle. Idag, helium eller uppvärmd gas används för

luftskepp istället.

Väte har också tillämpningar inom fysik och teknik. Vätgas används som skyddsgas för svetsning, isolera platsen av svetsen från atmosfäriska gaser som syre och kväve. Det används för kylning rotorer till elektriska generatorer grund av dess höga värmeledningsförmåga. Flytande väte är kallare än 14 Kelvin och används för forskning inom kryoteknik och supraledning.

Vätgas s isotoper, speciellt deuterium, används i kärnreaktorer. Deuterium kan användas som en neutron moderator för klyvningsreaktionerna, eller bränsle för fusionsreaktioner. Tritium, en annan isotop av väte, används som strålkälla i ljusa färger och är en del av vätebomber.

På senare tid använder väte som ett rent bränsle har diskuterats. Dock är det miljövänligt rykte vätgasdrivna bränsleceller obefogad, eftersom stora mängder fossila bränslen som förbrukas för att generera väte själv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.