Vad är termohalina cirkulationen?

Termohalin cirkulation är en mycket långsam och mycket djup rörelse av vattnet i haven runt om i världen. En fullständig cykel kan ta tusentals år att genomföra från början till slut, med cykel bidrar mycket till den blandning av världens hav. Termohalina cirkulationen förefaller vara kopplad till den globala klimat och hav hälsa, eftersom det blandar lösta gaser och mineraler i vattnet och det kan påverka den globala temperaturen också. När delas på de olika ingående rötter, hänvisar termohalina till temperatur (termo-) och lösta salter (-haline) i havsvatten. Dessa salter kallas halogenider. Temperatur och halinity av vattnet har en inverkan på dess täthet, och detta utlöser termohalina cirkulationen. Den kallare vattnet är, desto tätare det är, och det saltare vatten, desto högre densitet. På grund av termohalina cirkulationen, är det Atlanten tätare än i Indiska oceanen och Stilla havet, vilket gör den något lägre. då börjar runt ekvatorn i Stilla havet, när ytan strömmar liksom jetströmmen sakta köra vatten västerut. Detta vatten är varmt och inte särskilt salt, vilket gör det lätt så att det flyter på ytan av havet. När vattnet går väster, fungerar det sakta sin väg in i norra Atlanten, där det svalnar på grund av omgivande temperatur. Dessutom salthalten ökar, genom avdunstning.

Denna kombination av faktorer som gör att vattnet som sakta sjunker till botten av havet. Också sakta börjar röra sig söderut, som det trycks mer sjunkande vatten från ytan nuvarande. Några av de täta, kallt vatten stannar i Deep Ocean bassänger, men merparten av det långsamt cirkulerar söderut innan man går österut kring Afrikas horn och tillbaka till den plats där det har sitt ursprung, en del av vattnet glider runt Australien för att dyka upp under de South Pacific, medan den andra delen av den djupa havsströmmar slingrar sig genom Indiska oceanen. När vattnet kretslopp, blir det varmare och mindre salt, tills den upwells i Stilla havet bara för att starta cykeln igen.

En del människor har uttryckt sin oro effekterna av global uppvärmning på termohalina cirkulationen. Det finns en viss oro för att en ökning av glaciär smälter kunde sänka halinity i havet i Nordatlanten, vilket medför att cykeln stängas. Detta kan leda till lokal avkylning på norra halvklotet, vilket kan få allvarliga konsekvenser för organismer som lever där.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.