Vad är risken för asteroidnedslag?

minsta asteroiden effekter uppnås cirka två gånger per år. Endast omkring 3 m (10 fot) i diameter, dessa klippor, flyttar i genomsnitt 17 km /sek, har tillräckligt med energi för att orsaka en airburst dubbla storleken av Hiroshima bomb på en höjd av 43 km. Ursprungligen fanns det en oro att atmosfäriska asteroid konsekvenser vore fel som kärnexplosioner av himmel satelliter och inleda ett kärnvapenkrig, men moderna satelliter kan urskilja de karakteristiska dubbla flash atombomber. Royal Astronomical Society anser något mindre än 50 meter över att vara en "meteoroid". Meteoriter är det som vanligen kallas för "fallande stjärnor".

Större asteroid effekter, mer än 50 m (164 fot) över, uppträder ungefär vart 500 år. Liknande mindre asteroider, asteroider kring denna storlek saknar oftast kinetisk energi för att göra det till ytan och explodera i en airburst på en höjd av cirka 7 km. Energin i airburst är ca 6 megaton TNT, motsvarande en liten vätebomb. En asteroid kring denna storlek tros ha exploderat över ett område nära Tunguska 1908, skapa en krets av brända träd 50 km (30 miles) i diameter. Detta kallas Tunguska-händelsen, och har bidragit till att regeringar världen över att ta risken att asteroidnedslag mer seriöst.

Asteroid konsekvenser av bolides cirka 250 meter (820 fot) i diameter endast förekomma en gång per 2. 000 år eller så. Dessa asteroider tenderar faktiskt att träffa ytan, även om de kan bryta upp lite innan så sker. Den resulterande energi är runt en gigaton, ca 20 gånger högre än den starkaste kärnvapen någonsin testats, Tsar Bomba. Sådan asteroidnedslag tros ha inträffat på månen under år 1178, där den spelades in av en munk i Canterbury, England. Denna klass av effekten ger en krater miles över.

Astronomiska större än 1 km (0. 62 mi) i diameter är ganska ovanliga, förekommer mindre än en gång vart 50. 000 år. Men de är de mest destruktiva, och mest sannolikt hotar mänskligheten, trots att de är ovanliga. Sådan asteroidnedslag släpper 50 gigaton TNT värde av energi vid dess källa, tända allt för mer än ett par hundra miles i alla riktningar. Om en sådan asteroid slog ett befolkat område, kan det döda miljontals människor. Men sannolikheten för en slå under de närmaste 100 åren är mindre än 1 /500, och sannolikheten att träffa en befolkat område slumpmässigt är mindre än 1 /1, 000.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.