Vad är några paleozoiska Djur?

paleozoiska djur levde under den paleozoiska eran, en enorm sträcka på tid som sträcker sig från början av den kambriska perioden, 542 miljoner år sedan, med katastrofala Perm-trias utrotas, ungefär 251 miljoner år sedan. Epoken omfattar sex geologiska perioder, och från yngsta till äldsta, de är: kambrium, ordovicium, silur, devon, karbon och perm. Den paleozoiska var en tid av extrem evolutionära förändringar och förutsättningarna för liv som vi känner det sattes under denna period. Omedelbart före den paleozoiska fanns få, om några djur med hårda skal, och såvitt vi vet fanns det ingen mark växter eller djur överhuvudtaget. Den största tidiga paleozoiska djuret var förmodligen inte mer än några inches i längd, som de tidigare Ediacaran samhällen, som bestod av enkla ormbunksblad-liknande organismer upp till en meter eller så i längden, det mesta hade dött ut.

En av de första välkända paleozoiska djur, och faktum är vägledande i början av hela tiden var bekant trilobit, ett mycket stort antal leddjur som bildade en egen klass, Trilobita. Trilobiterna var bland de första djuren har hårda skal, och deras fossil är så många att man kan köpa dem i dag på eBay för $ 10 US dollar (USD) eller mindre. Även de tidigaste trilobiterna hade fasettögon med kalkspat linser, en egenskap som är unik för koncernen. På den tiden var detta en imponerande evolutionär innovation.

Om tiotal miljoner år i paleozoiska, förmodligen den mest betydelsefulla evolutionära strålning i historien om livet inträffade-den kambriska explosionen. Den kambriska explosionen är sitt namn på grund av den geologiskt plötsligt som praktiskt taget alla moderna phyla, även ryggradsdjur, företrädd av den första jawless fisk, vilket skulle vara framgångsrik för tiotals miljoner år, till dess att ersättas med Jawed fisk i Ordovician.

En annan av de ikoniska paleozoiska djuren är eurypterids, havet skorpioner, som karriär rovdjur för praktiskt taget hela paleozoiska eran, bara bli utrotad på sin slut. Dessa skorpioner är ättlingar till moderna skorpioner och vissa, såsom Jaekelopterus , översteg två meter lång. Även många paleontologer sannolikt besviken över att eurypterids inte runt för att studera, skulle de flesta beachgoers förmodligen föredrar de är utrotade. Den paleozoiska såg utvecklingen av de första markbundna flora och fauna, som snabbt täcker de flesta av jordens landyta under denna period. Landväxter utvecklats från grönalger, först bara några inches tall, tills de utvecklat kärlvävnader, då de blev ett par meter hög. Efter att utveckla äkta trä, kunde växter verkligen "släppa" växande tiotals meter höga under senare delen av paleozoiska. Dessa landväxter anslöt sig många paleozoiska djur som har utvecklat förmågan att gå på land, med oberoende linjerna av ryggradslösa djur (främst insekter och chelicerates som kvalster) och djur (fisk började gå i land och blev amfibier). Vid utgången av perioden, det var så många paleozoiska djur, tillsammans med paleozoiska flora, att komplexa ekosystem ungefär motsvarar dem i alla framtida epoker fastställdes.

Den paleozoiska eran avslutades med ett katastrofalt utrotning som utplånade 97% av marina släkten och 70% av landlevande ryggradsdjur släkten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.