Vad är några Utdöd Leddjur?

Leddjur är ett stort djur fylum som inkluderar kräftdjur, spindeldjur, myriapods (tusenfotingar och tusenfotingar), insekter och deras nära släktingar. Med över en miljon beskrivs art, leddjur utgör 80% av alla levande arter. Om utomjordingar besökt jorden och var tvungna att ta ett prov av en "typisk Earth djur," de skulle ta ett leddjur.

Även om det finns miljontals leddjur arter lever i dag, finns det många fler miljoner utdöda leddjur som dog ut under 600 miljoner år långa historia av flercelliga livet. Paleontologer har grävt upp några tiotusentals dessa utdöda leddjur som fossil, och gjort sitt bästa för att analysera exakt vad de såg ut och hur de levde. En enorm mängd kunskap har avslöjats, och nu vet vi om många arter utdöda leddjur som inte har levande för hundratals miljoner år.

Leddjur är en av de många phyla som uppstod kring Cambrian-Precambrian gräns, 542 miljoner år sedan. Faktum är att en växande mängd bevis visar att leddjur kan ha uppstått redan innan detta, i Ediacaran perioden, 555 miljoner år sedan eller mer. Diplichnites och Parvancorina är två tidiga leddjur kandidater. Leddjur tros ha avstyckades från sammet maskar (onychophorans) i slutet Precambrian. Vissa av dessa segmenterade tidiga former av utdöda leddjur ut som primitiva trilobiter. Den mest berömda av alla utdöda leddjur är helt klart trilobit, det sköldformiga leddjur som var mycket framgångsrik i kambrium innan du går in i en djup nedgång. Trilobites kan ha outcompeted i början av fisk, som var klokare och hade snabbare ämnesomsättning. Trilobitfossil är så många att man kan köpa dem för ett par dollar på eBay och andra fossila källor. En annan tidig leddjur var eurypterids, havet skorpioner som uppstod under kambrium och fortsatte att existera under resten den paleozoiska, så småningom ger upphov till mark skorpioner innan han utrotade. Vissa av dessa hav skorpioner, som Jaekelopterus , nådde 2,5 m (8 fot) lång, större än en man.

Leddjur var den första rent landlevande landdjur lämna fossil, vilket framgår av upptäckten av en 428 miljoner år gammal fossil tusenfoting, Pneumodesmus newmani . Inom 10 miljoner år, tusenfotingar också förekommer i fossila fynd. Dessa djur utvecklades troligen från vattenlevande versioner som snacked på svampar och små kräftdjur. som växter koloniserat land, gick leddjur med dem. Det var mer än 50 miljoner år innan fisk utvecklats ben och började gå omkring på land, blir groddjur och preying på leddjur. Under samma tid, ungefär 375 miljoner år sedan började större leddjur att utvecklas, gjorde sina kroppar möjligt av den höga syrehalten i jordens atmosfär. Eftersom leddjur saknar en sluten cirkulationsorganen, är deras storlek begränsas av syre kan passivt absorbera.

Under denna period kallas karbontiden grund av alla kolfyndigheter skogarna i tid kvar, fanns släktingar för trollsländor, som Meganeura med två fot wingspans, och en släkting till tusenfotingar, Arthropleura , som uppgick till cirka 2,5 m (8 fot) lång, binda med den forntida havet skorpionerna om titeln största kända leddjur.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.