Vad är några Prehistoric översvämningar?

flesta känner till berättelsen om den stora översvämningen, eller Deluge, i Bibeln. Vad är mindre känt är att det faktiskt var översvämningar i det förflutna, förhistoriska översvämningar, främst som en följd av stigande havsnivåer på grund av smältande isen i slutet av den sista istiden, för en längre period mellan 18. 000 och 8000 år sedan. Dessa kan ha inspirerat översvämning myter.

Under den senaste istiden täcktes norra Eurasien och Nordamerika i tjocka glaciärer, blivit obeboelig. Som ett slags avvägning, var stora markområden nu under vatten gång torr, eftersom så mycket av världens vatten var inlåst i polarisar. Detta inkluderar Doggerland, det område i Nordsjön mellan Storbritannien och Nederländerna, Beringia, som i början av mannen skar att få tillgång till Amerika, Sundaland, ett tropiskt område i dagens Indonesien och många andra.

När isen smälte steg havsnivån, och översvämmade marken. Vanligtvis denna process var för långsam att märka, som inträffar under hundratals eller tusentals år, men ibland, det var snabb nog att lägga märke till i ett mänskligt liv, och ibland är det tros ha inträffat katastrofalt, som förhistorisk översvämningar. En av de mest diskuterade översvämningar är den hypotetiska översvämningar av Svarta havet, som, om det hände, inträffade ungefär 5. 600 år sedan. Den bevisning som kommer i form av stora trösklarna, eller fåror, som skulle ha orsakats av ett katastrofalt overflow. Runt tiden för den senaste istiden, skulle Svarta havet har stängts av från Medelhavet. Eftersom Medelhavet ökade från vatten från smältande polarisar, skulle det ha ökat över avgörande för att låta vattnet genom Bosporous och i Svarta havet, vilket ökar dess djup med så mycket som 300 ft (100 m). Denna förhistoriska översvämning skulle ha översvämmade 60. 000 kvadrat miles mark.

är andra förhistoriska översvämningar hypoteser ha skett i Kaspiska havet, överflödande i Svarta havet, Carpentaria slätten mellan Australien och Nya Guinea, Egeiska havet bäcken och Doggerland. Några förhistoriska översvämningar tros ha orsakats av att sprängas sönder av is dammar, såsom Missoula översvämningarna i dagens Washington state; Lake Agassiz, nära dagens stora sjöarna men större än alla deras volym kombinerade; Lake Bonneville, beläget i dagens Great Basin, och sjön Objibway, strax norr om dagens stora sjöarna. Förhistoriska översvämningar, framför allt orsakas av kommande och gående av glaciala perioder och glacial sjöar, verkar vara ganska vanligt på geologiska tidsskalor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.