Vad är några Neogen organismer?

Neogen är den geologiska period som började 23 miljoner år sedan och sträcker sig till 2,6 miljoner år sedan och fram till våra dagar, beroende på vilken forskare man frågar. Eftersom det inträffat relativt nyligen eller pågår fortfarande, organismer av Neogen tenderar att vara mest liknar dagens, men med många viktiga skillnader. Eftersom människan har orsakat utrotning av tusentals arter sedan vi började sprider sig över världen 60. 000 år sedan hade Neogen historiskt fler arter än vi ser idag.

Under större delen av Neogen var kontinenterna mestadels i deras nuvarande positioner, även om Sydamerika var frikopplad från andra kontinenter och har inte kontakt med Nordamerika till 3 miljoner år sedan. Sydamerika hade bland de mest ovanliga djur på jorden, som domineras av pungdjuren, inklusive stora köttätande pungdjur, xenarthrans (bältdjur, anteaters och sengångare, inklusive elefanten medelstora Megatherium ), samt en unik och diversifierad grupp med infödda hovdjur, varav de flesta gick utdöda när djur från Nordamerika reste söderut och outcompeted den inhemska faunan. är The Neogen period präglas av en pågående istiden, som började ungefär vid periodens början och fortsätter fram till i dag. Har präglats av glacials och mellanistider, perioder där kontinentala glaciärer täcker stora delar av Nordamerika och Eurasien och andra perioder då de gå tillbaka till Grönland och Antarktis. I motsats till den varma, fuktiga perioder innan Neogen präglas av den tilltagande torkan och ersättning av skogar med gräsmarker. Därmed många av de karakteristiska Neogen organismer idisslare-djur som tuggar idisslare, en anpassning till att utvinna mer energi från gräs.

Även idag, stora djur är relativt sällsynta, de var betydligt vanligare under större delen av Neogen. Eurasien koloniserades av många mammutar, inklusive Wooly mammut. Vissa delar av Europa och Främre Orienten var koloniserade av djur som traditionellt förknippas med Afrika, såsom flodhästar, vattenbufflar, lejon och geparder. Mycket av grottorna i Eurasien var fyllda med fientliga djur som Grottbjörn eller grotta hyena. Man tror att konkurrensen mellan människor och grottan hyenor avtog våra vandringar över Berings sund genom tusentals år.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.