Vad är en värmegenomgångskoefficienten?

värmegenomgångskoefficienten definierar den lätthet med vilken värme går från ett material till ett annat, vanligen från en fast till en vätska eller gas, eller från en vätska eller gas till fast form. Värme kan också gå från en vätska till gas-eller eller vice versa, såsom är fallet med kall luft över en varm sjö. Värme kommer alltid flöde från varmt till kallt för material i direkt kontakt.

Heat transfer koefficienter är alltid beaktas vid utformningen av utrustning som är specifikt avsedda att överföra värme-eller att inte överföra värme. Grytor, kylflänsar på en motorcykel motor, blåste på en sked alltför varm soppa eller en person uppvärmningen varandras kalla händer alla fall att öka värmegenomgångskoefficienten. Den största enskilda bidragsgivaren till bättre koefficienter värmeöverföring, med tanke på materialet begränsningar, är snabb förflyttning av vätska fasen av komponenterna. Blåsa luft genom en radiator, förmå turbulent strömning i en värmeväxlare, eller snabbt flytta luften i en varmluftsugn effekt betydligt högre värmeöverföring koefficienter än fortfarande förhållanden. Detta beror på att fler molekyler att absorbera värme presenteras för het yta på kortare tid.

Å andra sidan anser söker efter mycket effektiv isolering även värmegenomgångstal alla dess gränssnitt. Isolering är viktigt för kylskåp och frysar, kylare picknick, vinterkläder, och energieffektiva bostäder. Dead luftrum, håligheter i skum och material med låg konduktivitet alla bidra till att ge isolering.

kvantitativt, det värmegenomgångskoefficienten är en funktion av två material i kontakt med, temperaturen i varje, som avgör den drivande kraften, och faktorer som förbättrar eller försämrar värmeöverföring, t. ex. konvektion eller yta påväxt, respectively. Ekvationerna bestämma mängden värme som överförs per ytenhet, per grad temperaturskillnad mellan de två intilliggande material och per tidsperiod. Beräkningar för dimensionering industriell utrustning, såsom värmeelement och värmeväxlare, vanligtvis lösa för värme som överförs per timme, eftersom anläggningen produktionskapaciteten är vanligtvis beräknas på timbasis.

En övergripande värmegenomgångskoefficienten, som ofta används i ekvationer värmeväxlare, skulle behöva överväga ett antal faktorer. I detta exempel är mättad ånga vid en viss temperatur, ånga för att röret gränssnitt, ledningsförmåga genom rörväggen skulle gränssnitt till vätskan inuti rören som olja, och temperaturen på inkommande olja måste alla beaktas. Information från dessa faktorer kan bidra till att avgöra hur stor en värmeväxlare skulle behövas, och hur design och material strategi skulle fungera bäst.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.