Vad är en Fluorescence mikroskop?

En fluorescens mikroskop är ett mikroskop som används för att undersöka prover med lysande egenskaper, eller prover som har tagits fram med ämnen som skapar självlysande egenskaper. I denna typ av mikroskopi, är provet själva ljuskällan. En stor mängd information kan samlas in med hjälp av en fluorescens mikroskop, och dessa mikroskop kan också användas för att skapa fantastiska bilder där detaljerade strukturer är tydligt synliga. Dessa mikroskop utnyttja egenskaperna hos vissa kemiska föreningar. När upphetsad av ljus av rätt våglängd, klassiskt ultraviolett ljus, kommer dessa kemikalier tänds. Om luminescence är kort, är det känt som fluorescens, medan en mer utdragen period av luminescence efter excitation kallas fosforescens. I båda fallen kommer färgen på luminescence varierar, beroende på de berörda kemikalier, liksom den exakta längden på den period luminescence. I en fluorescens mikroskop, ljus av en viss våglängd som passeras genom en specialiserade mikroskop kondensor som fokuserar ljuset till en mycket smal stråle. När ljuset träffar exemplaret, bli självlysande föreningar upphetsad och börjar att avge ljus. Med hjälp av en Dichroic spegel som filtrerar ut stråle av ljus som används för att excitera exemplaret kan forskaren tydligt se luminescence och göra anteckningar om dess egenskaper, eller ta ett fotografi av provet på mikroskopet scenen för framtida referens.

Eftersom det ljus som används i ett fluorescens mikroskop ofta är potentiellt farligt för ögonen, är det oftast nödvändigt att använda ett polariserande filter på ögat bit så att användaren ögon inte skadas av mikroskop. Polariserande filter kan också användas för färgkorrigering, eller för att öka kontrasten så att luminescence är mer tydligt. I likhet med andra mikroskop kan klarhet i bilden justeras genom att fokusera komponenterna i mikroskop, och graden av förstoring kan också höjas och sänkas efter behov. I vissa fall kan en exemplaret naturligtvis lysande, som i fallet med vissa mineraler som fluorescerar eller phosphoresce under ljus av en viss våglängd. Exemplar kan också märkas med molekyler kallas fluorophores. Dessa molekyler kan rikta särskilda strukturer inom exemplar, skapar en fluorescerande bild av strukturer att notera när provet exciteras av ljuset i mikroskopet.

A fluorescence microscope kan vara ett dyrt köp, särskilt när det gäller högkvalitativa mikroskop. Som regel är denna typ av mikroskopi endast tillgänglig för mycket välutrustade laboratorier.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.