Vad är biometrisk autentisering?

Biometrisk autentisering är processen att använda en unik fysisk eller beteendemässiga drag som en metod för att fastställa identiteten och bestäm-profilen av en person. Biometri har ökat stort i popularitet med tillkomsten av snabbare dator processorer och ökad precision i enheterna datainsamling. Vanliga exempel på biometrisk autentisering omfatta fingeravtrycksavläsningar och röstaktiverad lås. Det finns två typer av biometrisk autentisering: fysiologiska och beteendemässiga. Fysiologiska biometri är baserade på en unik fysisk egenskap. Detta kan inkludera fingeravtryck, palm utskrift, DNA, eller ansiktsigenkänning. I denna typ av system, en genomsökning av drag fattas på en säker plats och ansluts till profilen på den person. Säkerhet de tilldelas de här profilen, baserat på personens arbete eller säkerhet åtkomstnivå. Denna information lagras i ett säkert system som kopplas direkt till enskilda lås eller stationer säkerhet.

För att få tillgång till ett visst utrymme eller resurser måste person närvarande rätt fysiska drag till skannern. Systemet jämför sedan provet till databasen. Först när en matchning har erhållits kan personen kan erhålla tillträde. Styrkan i denna typ av biometrisk autentisering är det verkligt unika karaktärsdrag som måste användas för att få tillträde. Det är mycket svårt att fejka ett fingeravtryck eller ansiktet förbi säkerhet.

Behavior autentisering är baserad på den faktiska beteendet hos en person. Vanliga exempel på denna typ av autentisering inkluderar röst, gång och tala rytm eller diktion. Även om det är ganska lätt att efterlikna ljudet av en annan persons röst, är den faktiska ton eller del av sitt tal mycket svårare att kopiera. Denna typ av säkerhet används oftast för att få tillgång till datafiler eller annat system upprätthålls säkerhet. Den typ av uppgifter som samlas in och lagras beror på programmet och avsedd användning. Till exempel kan ett företag installera fingeravtryck scanners vid varje byggnad. Personalen måste läsa in sina fingrar för att få tillträde till anläggningen. Detta är en mycket enkel användning av tekniken, och kostnaden för den enskilda scanners minskar stadigt över tiden.

Att använda exakt samma system, kan arbetsgivaren besluta spåra ytterligare information från denna verksamhet. Till exempel kan programmet utökas till att registrera datum och tid som personen skannade hans eller hennes fingeravtryck. Det kan också programmeras att leta efter mönster, t. ex. att samma personer skanna in och ut ur byggnader på återkommande basis. Hur lång tid i varje byggnad, liksom de övriga byggnaderna nås inom samma tidsperiod kan också spåras.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.