Vad är W54 Nuclear Warhead?

W54 är den minsta kärnstridsspetsar skall placeras ut av USA och den minsta kända kärnstridsspetsar i allmänhet. Det är lika stort som en datorskrivare, med en diameter på 10,75 i (270 mm), ca 15,7 i långa (400 mm), och väger drygt 50 pounds (23 kg). Den W54 låga vikt gör det idealiskt för användning med specialutbildade infanteri, såsom de stationerad i Västtyskland under det kalla kriget.

Det är W54 stridsspetsar som kan vara ansvariga för rykten om en portfölj nuke, även om dessa rykten är ogrundat. En sann portfölj nuke är osannolikt eftersom den kritiska massan av plutonium eller uran som behövs för en nukleär explosion är ca 10 kg, och chassiet behöver ungefär samma vikt, sätta W54 nära minsta möjliga vikt för kärnvapen med dagens teknik.

Den W54 stridsspets kan passa i en stor ryggsäck, dock, och en amerikanska flottan och marinkåren projekt i mitten till utvecklade var sent 60-tal att använda sig av detta. Kallas Special Atomic Demolition Munition (SADM) projekt, det handlade om en fallskärmsjägare fallande ett mål på värde, till exempel en hamn, via nuke, sedan simma ut till havs och få fångas upp av en ubåt eller hög hastighet yta hantverk. Runt denna tid W54 paket skulle detonera och målet att värdet skulle gå bom.

En annan tillämpning av W54 var på Davy Crockett Granatgevär, vilket var mer som en mortel än ett gevär. Drivs av en tre-man crew, kärnvapen skulle väpnade Davy Crocketts användas för att försvara Europa från Sovjet om de invaderade under det kalla kriget. Dessa enheter var Dial-a-avkastning, vilket innebär att avkastningen kan sättas mellan 10 och 250 ton, tillräckligt för att förånga ett område som motsvarar flera kvarter och ge en dödlig dos av strålning till allt inom 400 meter, även vid den lägsta inställningen. Med W54, kunde en grupp med bara tre amerikanska soldater har eliminerats hundratals eller tusentals sovjetiska trupper.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.