Vad är Supermassive svarta hål?

Supermassive svarta hål är gravitationen lokaliserade i centrum av många galaxer, däribland Wilky Way. Supermassive svarta hål kan tänka på det galaktiska solen: på samma sätt som planeter i vårt solsystem kretsar kring solen, det 200-400 billion solvärmesystem i Vintergatan omloppsbana det centrala svarta hålet. Supermassive svarta hål innehålla mellan 10 5 och 10 10 (hundratusentals och tiotals miljarder) solmassor. är vår galaxens Supermassive Black Hole misstänks vara en i kompakt objekt som kallas Sagittarius A *, som innehåller 3. 7 miljoner solmassor inom en volym med radie inte större än 6,25 ljus-timmar (45 AU) eller cirka 4,2 miljarder miles. I jämförelse banor Pluto solen på 5,51 ljus timmar eller 3,7 miljarder miles.

Teoretiskt är det möjligt att Sagittarius A * regionen innehåller mer än en Supermassive Black Hole. Om så är fallet, kommer de tillsammans ge upphov till ett objekt på mindre än 100 år. Någon gång runt 2015-2025, kommer tekniken för astronomiska interferometery gör det möjligt att direkt bild vid horisonten i Sagittarius A *. i mycket avlägsna galaxer, astronomer observera processen supermassivt svarta hål födas. Dessa galaxer kallas aktiva galaxer, och kan frigöra energi motsvarande hundratals sammanlagda genomsnittliga galaxer, med ljusstyrka en biljon solar. Kvasarer är en typ av aktiv galax, och de är bland de mest avlägsna objekt astronomerna kan upptäcka. Annan är blazars, som är bland de mest våldsamma fenomenen i universum, konvertera massa på 100 solar i ett relativistisk stråle av strålning varje år.

Minst 30 misstänkta supermassivt svarta hål har observerats i andra galaxer förutom Vintergatan. Supermassive svarta hål är en del av ett olöst problem inom astrofysiken: Var finns de mellanliggande massa svarta hål? Åtskilliga stellar-massa svarta hål är kända, med massor från 1,44 solmassor till 14 solmassor. Dessa bildas när borrkärnorna massiva stjärnor kan inte längre bära sin egen tyngd och bildar en gravitationell singularitet. Det finns ett par kandidat fenomen för mellanliggande svarta hål, men ingen är definitiva och med denna punkt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.