Vad är Superkontinent Cycle?

superkontinent cykel är en geologisk cykeln där kontinenterna alternativt slås samman till en enda superkontinent, delas upp i flera kontinenter, sedan slå ihop igen. Cykeln beräknas vara 300-500 miljoner år lång. Den superkontinent cykeln är helt enkelt resultatet av geometri, med tanke på att ungefär 29% av jordens yta består av kontinenter vilar på tektoniska plattorna rör sig i en cirka slumpmässigt, efter en viss tid, kommer dessa kontinenter småningom samlade och piska. Men de kommer att hålla för evigt-rifting händelser mellan kontinentalplattorna få dem att flytta isär igen, och superkontinent cykel fortsätter.

Tidigare supercontinents har inkluderat Pangea, som utgjorde 250 miljoner år sedan, Gondwanaland, som bildades för ca 600 miljoner år sedan, Rodinia, som fanns ~ 1,1 miljarder till ca 750 miljoner år sedan, Columbia, som fanns cirka 1,8 till 1. 5 miljarder år sedan. , Kenorland, som fanns ~ 2,7 till ~ 2,1 miljarder år sedan, UR, som funnits ~ 3 miljarder år sedan, och Vaalbara, som fanns ~ 3. 6 till ca 2,8 miljarder år sedan. Innan detta hade jorden har inte mycket kontinental skorpa och därmed inget superkontinent cykel.

Jordens klimat kan vara mycket olika beroende på var jordens landområden är i superkontinent cykel, och var de finns på jordytan. Till exempel när en kontinent har kört runt en stång, vilket är fallet med Antarktis, kan det bli ett kontinentalt istäcket vilket väsentligt minskar temperaturer runt stången. Det kalla vattnet absorberar värmen från ekvatorn strömmar, sänka temperaturen i hela världen.

I allmänhet kuster i världen tenderar att vara fuktigare ställen och därmed mer gynnsam för liv. När världens landområden är på superkontinent fasen av superkontinent cykeln, världens kuster har minskat, och i mitten av superkontinent förvandlas till en stor öken. 250 miljoner år sedan, i början av mesozoikum mitten av kontinenten Pangea var en stor öken, vandrade genom de få tetrapod ryggradsdjuren som överlevde perm-trias släckts innan det.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.