Vad är Scattered disc objekt?

Scattered disc objekt är bland de mest avlägsna och kalla objekt i solsystemet. De ligger mellan 35 och så mycket som 1000 AU från solen. Med egenheter så hög som 55 grader, vissa Scattered disc objekt resa så långt "vertikala" i förhållande till plan ekliptikan som de gör "horisontella". Skillnad från de flesta andra objekt i solsystemet, såsom planeter och de flesta asteroider har Scattered disc objekt lutar starkt och excentriska banor, med cirkulära banor är undantag snarare än regel. Den största av Scattered disc objekt är Eris, vars upptäckter under 2003 fälls den formella definitionen av ordet "planet" och degradering av Pluto från planeten klassificeringen. Eris är klassificerad som en dvärgplanet tillsammans med Pluto, som den överstiger i storlek och vikt, och Ceres, som tidigare ansågs vara den största asteroiden. Scattered disc objekt anses vara en delmängd av Kuiperbältet objekt, som är en övergripande term som används för att hänvisa till ett organ utanför bana Neptunus, inklusive Pluto.

Även om deras ursprung är inte helt klarlagd, är det tänkt att Scattered disc objekt tidigare var medlem av Kuiperbältet, som har matats in i excentrisk, spridda banor genom närkontakt med Neptunus. Den Scattered disc objekt har några av de kallaste ytorna i solsystemet, med temperaturer på mellan 30 K och 55 K. från ytan av en Scattered disc, skulle solen se ut lite mer än en ovanligt ljusstark stjärna.

När Pluto är ungefär 32 AU bort från solen, Scattered disc objekt allt från lite mer avlägsna till över trettio gånger längre bort från solen än Pluto. Det finns inga Scattered disc objekt närmare solen än 35 AU, eftersom detta område, skulle de falla i gravitationskraft Neptunus och börjar normalisera sina banor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.