Vad är "Big Seven" Moons?

"Big Seven" avser den största månar i solsystemet, varav en är ännu större än planeten Merkurius. Big Seven är större än alla andra månar i solsystemet med en betydande marginal. De är, i fallande storleksordning: Ganymede (Jupiter), Titan (Saturn), Callisto (Jupiter), Io (Jupiter), Luna (jord), Europa (Jupiter), och Triton (Neptunus). De varierar i diameter från 2707 km till 5262 km. Åttonde största månen i solsystemet är Titania, Uranus största måne, med en diameter på 1578 km. The Big Seven månarna är också bland solsystemets intressantaste månar, från den vulkaniskt aktiva Io, som ser ut som en pizza täckt med svavel, till Triton, som tros vara en fångad Kuiperbältet. Ganymedes är så stor att den har ett eget magnetfält, medan Titan är den enda månen i solsystemet med sin egen atmosfär. Europa misstänks ha stora ytan oceanerna med villkor att astronomerna har länge ansett lämpliga för livet.

Trots våra nära förtrogenhet med det, är Luna ganska ovanligt också. Ur jorden, det nästan helt täcker solskivan, som är en ren tillfällighet. Beaktande av storleken på planeten den kretsar, är Luna enorm-en planet av samma storlek, Mars, har bara ett par små månar och Venus och Merkurius har ingen alls. Av detta skäl, bland annat tror man att Luna bildades ur organiskt material som en massiv effekt, där en Mars-storlek asteroid slog ner på jorden och sparkade upp stora delar av jordskorpan att bilda månen. Om detta asteroid gick vet ingen.

Fyra av Big Seven omloppsbana solsystemets största planet, Jupiter. Ursprungligen upptäcktes av Galileo Galilei år 1610 med en av de tidigaste teleskop, dessa kallas Galileiska månarna i hans ära. De har studerats och fotograferade mycket i fly-bys av många rymdsonder. Annan sond, Juno , är planerat att besöka Jupiter 2016.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.