När började blommande växter utvecklas?

Du kanske tror att blommande växter (blomväxter) har funnits för evigt, men de har inte. Även landväxter har funnits i 470 miljoner år eller längre, det tidigaste fyndet av blommande växter, i form av fossila Archaefructus liaoningensis , datum för bara 125 miljoner år sedan, i början av krita perioden. Detta innebär att blomväxter har bara funnits i ungefär en fjärdedel av mark växter i allmänhet. Fossila bevis på pollen, överväger tyder på blommande växter, är lite äldre, daterat till ca 130 miljoner år sedan.

Utvecklingen av blommande växter tog lång tid på sig, men idag är de mest framgångsrika gruppen av landlevande växter, som finns på alla kontinenter, men Antarktis, och på avlägsna öar tusentals miles från fastlandet. Den abrupt utseende och framgång blomväxter var så extremt att Charles Darwin kallade det "ett avskyvärt mysterium. " Eftersom Darwins tid har fler fossil konstaterats att få fram en rad mellanliggande steg före fullvärdiga blommor.

Utvecklingen av växter oftast är där grupper som använder sig grundläggande evolutionära innovationer, såsom kärlvävnad , bark, frön eller blommor, har en tendens att nästan helt ersätta mer primitiva växter när de verkligen komma igång. Dessutom är dessa evolutionära innovationer tenderar att dyka upp i de mest komplexa anläggningar vid den tidpunkten. Följaktligen, blommande växter utvecklats från de mest sofistikerade ofruktbar mark, som i sin tur hade ersatt de flesta kärnfria plantor ca 370 miljoner år sedan, under slutet av devon.

Blommorna är en mycket framgångsrik evolutionär innovation eftersom de tillåter en mer komplicerad för interaktioner med andra organismer, öppna olika symbiotiskt samarbete, särskilt med pollinerande insekter som bin. Den konstant utbyte av pollen mellan växter, underlättas av bin, hjälper blomväxter stanna genetiskt skilda och motståndskraftiga mot sjukdomar eller andra umbäranden.

Blomväxter diversifierade i två huvudgrupper, Enhjärtbladiga Monocotyledonae och dicots, bara 5-10 miljoner år efter att de ursprungligen utvecklats. I slutet av krita, 65,5 miljoner år sedan, hälften av dagens viktigaste grupperna av blomväxter har utvecklats, och de stod för 70% av världens växtarter. Framgången med blommande växter runt denna tid hade vållat forskarna att spekulera i dinosaurierna kan ha dött ut genom att äta blommor. Detta var innan forskarna kom överens om att dinosaurierna blev utrotade från ett asteroidnedslag.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.