Hur ser framtiden ut för teknik?

Ingen kan förutsäga framtida teknik exakt, eftersom ingen kan se in i framtiden. Men det finns rimliga argument som kan göras på grundval av de framsteg och utveckling av teknik i det förflutna. Exempelvis är det rimligt att förutspå att datorer kommer att fortsätta att bli mer kraftfull, många, och billigare. Områden med stor potential som just har börjat utnyttjas i dag, som bioteknik, nanoteknik och annan ny teknik, kommer att fortsätta att bära frukt. Teknik i allmänhet kommer förmodligen att fortsätta att förbättras, vilket har skett under årtusenden, skapar både löften och risker. Några futurister har ens påstått att takten i den tekniska utvecklingen allt snabbare takt, med hänvisning till argumentet att bättre verktyg hjälper oss att skapa ännu bättre verktyg, och det finns fler skickliga vetenskapsmän och ingenjörer i dag än någonsin tidigare.

Inom området datorer, vi redan ser ökande miniatyrisering och funktionalitet. Dag kanske någon interagera med tiotals eller hundratals inbyggda chips hela hem och kontor, i framtiden kommer det att bli flera tusen. Ökad bandbredd och minska kostnaderna kommer att leda till vad som ibland har kallats "ubiquitous computing"-datorer överallt hjälper oss med allt. Detta tar datortekniken till nästa steg.

Vissa kommentatorer, bland annat Bill Gates, tror de närmaste decennierna kommer att markeras med länge efterlängtade revolutionerna i robotik teknik, med robotar in i hemmet och på arbetsplatsen i stor skala. Redan robotar används för att rengöra pooler, mattor och utföra elementär säkerhetsfunktioner. I Japan och på andra håll, är intensiv forskning för att utveckla robotar som kan ta hand om de äldre och att automatisera mer manuellt arbete uppgifter. Denna process av ökad automatisering kommer att generera välstånd, vilket gör ytterligare investeringar inom automation, tills den eventuellt kommer de flesta fysiskt arbete vara frivillig.

Andra futurister se trender inom automatiseringsteknik leder till skrivbordet fabriker att decentralisera tillverkning och tillåter användare att snabbt tillverka föremål som redskap och mobiltelefoner från enkla föregångare delar, såsom kretskort och plast pulver. "3D-skrivare" skulle kunna revolutionera distribution av produkterna på samma sätt som P2P-nätverk idag har revolutionerat distributionen av musik och video. Användare kan dela produktdesign på öppen källkod platser, vilket gör dem tillgängliga för alla på jorden med de nödvändiga skrivbordet fabriken.

Förutom dessa två områden finns det tiotals om inte hundratals domäner som kommer att fortsätta att främja tekniskt: nya material, nanoteknik, läkemedel, genterapi och stamceller , förnybar energi, display och interface teknik, artificiell intelligens och mycket mer. En sak är säker: framtiden kommer att få bättre teknik än tidigare. Men kommer vi lägga den användas bättre? Bara tid och ansträngning kommer att berätta.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.