Hur många tektoniska plattorna finns det?

tektoniska plattorna är stora plattor av sten som utgör jordskorpan. Både kontinenter och hav vilar på tektoniska plattor, som flyter på överhettad, plast mantel nedan. Under miljontals år, de tektoniska plattorna flyta omkring, driven av konvektion strömmar i manteln, samla in supercontinents och scattering igen. Detta kallas för teorin om plattektonik. Tektoniska plattorna rör sig så fort naglarna växer-5 till 10 centimeter per år.

Jorden har 14 stora tektoniska plattorna, och 38 mindre tallrikar, för 52 plattor totalt. De stora plattorna är Afrikanska plattan, Antarktis Plate, Arabiska kontinentalplattan, Australian Plate, Västindien Plate, Cocos Plate, Eurasiska kontinentalplattan, indisk tavla, Juan de Fuca Plate, Nazcaplattan, Nordamerikanska plattan och Stilla Plate, filippinska Plate, Scotia Plate, Sydamerikanska kontinentalplattan. De största är Antarktis tavla, den Eurasiska kontinentalplattan och den nordamerikanska Plate. En kontinent kan omfatta flera olika skyltar: till exempel Indien och Sverige är båda skilda från Eurasiska kontinentalplattan. Den Himayala Berg är en följd av den indiska tavla driver norrut till Eurasiska kontinentalplattan.

Mindre plattor bryta av stora plattor under rifting händelser. Några mindre plåtar subduct under andra skyltar när de flyttar. Detta gör att de kan tryckas ner i manteln och smälter. Den Farallon Plate väster om San Francisco är nästan helt subducted under den Nordamerikanska plattan, till exempel. Ibland kan en del av en platta kommer att hamna på en annan skylt, i vilket fall kommer att kallas en accreted terrane. Delar av Nordamerika och Europa är terranes.

är det tänkt att avgränsningen av tektoniska plattorna är delvis bestäms av uppvällning händelser kallas mantel plymer. Dessa splittrades jordskorpan och få den att spricka, skapar klyftor, som Röda havet, som skiljer Afrika från Arabien. En typisk uppvällning händelse skapar tre sprickor på ungefär 120 ° från varandra. Detta kallas triple korsning. Vanligtvis kommer två av dessa klyftorna fortsätter att spridas, medan en misslyckas. En misslyckad brytning på land kallas Rift Valley.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.