Hur fungerar ett cochleaimplantat Work?

Ett cochleaimplantat är en anordning som gör att döva eller extremt hörselskadade att höra igen. Cirka 100. 000 människor i världen har dessa implantat. Ett cochleaimplantat fungerar genom att kringgå trumhinnan och direkt stimulera hörselsnäckan, den spiralformade struktur i vårt inre öra efterspana ljud. En liten mikrofon inopererad ovanför örat ansluter till en talprocessor, som filtrerar tal från omgivande buller, som använder elektromagnetisk induktion-samma fenomen som utnyttjas av metalldetektorer och RFID-taggar-för att skicka en signal till en mottagare och stimulator belägen i innerörat, som skickar auditiva signaler direkt till hjärnan. Den totala kostnaden för ett cochleaimplantat, inklusive kirurgi och efter implantation terapi, går mellan $ 45. 000 och $ 55. 000 US dollar (USD), men kan vara så högt som $ 80. 000 dollar för vuxna födda döva som behöver ytterligare behandling att lära sig bearbeta ljud. Cirka 3000 personer har bilaterala implantat, det vill säga en i varje öra, och denna trend växer med ca 15% av cochlea implantees i USA som väljer detta alternativ i dag. Cochleaimplantat uppfanns redan på 1970-talet.

Cochleaimplantat kan komma med olika typer av programvara för signalbehandling för tal modulen, som betonar olika delar av ljud. Denna programvara är att ständigt förbättra och i många fall nya versioner kan läggas in på redan existerande patienter utan behov av ytterligare kirurgi. Cochleaimplantat är mest framgångsrika med barn, som, även om födda döva har de nödvändiga neural plasticity att plocka upp en förmögenhet att höra med minst utbildning. Ju längre du har varit döv, ju intensivare efter kirurgi utbildning måste. Eftersom implantation av ett cochleaimplantat förstör förhandshörande kapacitet i örat där det är implantat, är denna behandling rekommenderas bara för de som redan är helt döva eller nästan döv.

Cochleaimplantat har utlöst en intensiv etisk debatt mellan de medicinska och döva samhällena. Vissa döva personer anser att cochleaimplantat onödan fjärma döva från de döva, särskilt i situationer där dövhet ligger i släkten. Men barn som får implantat ge överväldigande positiv feedback, och sällan eller aldrig ångra sina föräldrars beslut att gå vidare med implantatet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.