Finns det Oceans på andra planeter?

Alla vet att jorden har stora haven. Men är det hav på andra planeter? Så vitt vi nu vet finns det inte-med undantag för kolväten oceaner på ett planetariska måne, Titan, den största månen Saturnus. Forskarna misstänker också att det kan finnas under ytan saltvatten hav på några av de största månar Jupiter, liksom Europa, Callisto och Ganymedes, men de har inte bekräftat detta ännu. Några forskare även optimistiskt tror att det kan finnas liv i dessa underjordisk oceaner, men detta verkar ytterst osannolikt. Den mest imponerande, och det enda bekräftade utomjordisk hav är på ytan av Saturnus måne Titan. Titan är en stor måne, ungefär 50% större och 80% gånger mer massiv än vår måne. Det är den näst största månen i solsystemet, efter Jupiters måne Ganymedes. Ofta beskrivs som en "planet-like måne," Titan har en tjock kväveatmosfär som visas som en djupt orange haze. Detta tjocka atmosfär har stoppat vår syn på månen i hundratals år, och det var inte förrän 2007 att Cassini-Huygens rymdsond besökte månen och tappade en sond genom atmosfären och på sitt yta.

Forskare har länge misstänkt att det finns kolväten sjöar på Titan, men det bekräftades inte förrän Cassini-Huygens gjort ett nära förbiflygning och avbildad ytan med ett moln radar . Den 22 juli, 2006, en radar-imaging förbiflygning bekräftat förekomsten av släta, mörka fläckar nära nordpolen av månen, som var oceanerna forskarna letade efter. Den största av kolväten hette Ontario Lacus, efter Lake Ontario på jorden. De kolväten var främst metan och etan. Sjöarna upptäckte varierade från cirka en kilometer till 100 kilometer i storlek. De är de enda stora stabila organ vätska vet att det finns någonstans men Jorden. De kolväten som finns på Titan vida överstiga den mängd kolväten någonstans på jorden.

Bortsett från Titan, finns troligen flytande oceaner djupt under isskorpa månar like Europa . Dessa månar består av kulor av sten omgiven av ett tjockt lager av is. Som djup ökar, är temperaturen på isen tros öka (på grund av tidvatten värme) tills det smälter och blir till vätska. På Europa, är detta hav tros vara ca 100 km (60 mi) djup, och dess existens har antytt genom närvaron av en inducerad magnetfält, endast möjlig om den har en yta bedriver lager. Många planetariska forskare är intresserade av att utforska detta hav genom att lansera en sond till Europa som smälter genom det yttre lagret tills det tränger igenom ytan isen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.