Vilken är riktningen Mars forskning?

Mars är den fjärde planeten ut från solen i vårt solsystem, och har fascinerat människor i århundraden. Den har många funktioner som liknar dem på jorden, en liknande rotationsperiod och säsonger till jorden, och det är möjligt att Mars innehåller flytande vatten i någon form. Mars forskning under de senaste decennierna har varit full av överraskningar och en stor mängd information, och för närvarande Mars forskning är ett prioriterat område i många nationer 'space program. En av de senaste uppdragen till Mars var Phoenix , som sköts upp den 4 augusti 2007. Lander nådde ytan 25 MAJ 2008, och började sitt uppdrag att söka efter tecken på mikrobiell liv, och för en fördjupad analys historia vatten på och under ytan av planeten. Phoenix innebar ett nytt kapitel i Mars forskning, eftersom det var det första uppdraget att ledas av ett universitet team som leds av University of Arizona och med partners från universitet i sex nationer, samt utrymme organisationer i olika länder och den privata sektorn. Denna typ av samarbete med andra organ kan vara ett vanligt tema i framtiden Mars forskning, eftersom medlen blir allt knappare på statlig nivå, och eftersom potentialen för universitetsforskare att lägga avsevärt till uppdrag blir tydligare.

Jordens också har tre operativa orbiters runt den, mer än någon planeten undan från jorden. Den Mars Express lanserades av Europeiska rymdorganisationen i juni 2003 och var den första stora uppdrag som inleddes av ESA. Den Mars Express har gett en hel del information till forskare, och har också fungerat som ett stöd skytteln för landning uppdrag. Den Mars Reconnaissance Orbiter , som lanserades av NASA i augusti 2005, fungerar som ett spanings fordon för landning uppdrag och andra orbiters, genom att spåra väderinformation och analysera yta villkor. Skyttelns också har de mest avancerade telekommunikationsutrustning hittills, vilket gör att stora mängder data som ska sändas tillbaka till jorden.

Efter Phoenix uppdrag, ett antal nya uppdrag planeras för Mars, utvidga den Mars forskning idag. Under 2011 krävde en förbättrad version av Mars Exploration Rovers, Mars Science Laboratory, kommer iväg till Mars. Den MSL kommer att klara av allt som Mars Rovers var, men kommer mycket snabbare, och har ytterligare funktioner, som en laser analysator som kan detektera sammansättningen av stenar från stora avstånd.

Finland och Ryssland går samman i Metnet program, som syftar till att ge en mycket mer omfattande sätt att se på Mars. Dussintals rovers kommer att fastställas på jorden på olika ställen, att bilda ett nätverk av observatörer som kan börja ta en djupare titt på atmospherics och meteorologi av Mars. Dessa rovers kommer att inledas från 2009 till 2019.

Slutligen, både Europeiska rymdorganisationen och NASA har planer på att skicka en bemannad expedition till Mars under de kommande decennierna. NASA planerar på med Orion mission tillbaka till månen omkring 2020 som en inkörsport till hoppande hela vägen till Mars av 2037. Europeiska rymdorganisationen kommer likaså att börja uppdrag som leder till en långsiktig bemannade uppdrag i 2030-talet, inklusive en sond som kommer att återvända till jorden med prover av Mars.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.