Vilka är de största kända Asteroids?

Svaret på denna fråga beror på din definition av asteroiden. Om bara objekt i asteroidbältet (mellan bana Mars och Jupiter) räkna, då den största asteroiderna är Ceres (975 km, 606 mi), Vesta (530 km, 329 mi), och Pallas (570 km, 354 mi) . Dessa består av 32%, 9%, och 7% av asteroidbältet totala massa, respectively. Om du utöka din definition av asteroider till att omfatta alla sub-planet, icke-satellit objekt i solsystemet, inklusive organ bortom omloppsbana Neptunus, då den största är Eris (~ 2. 500 km, 1. 553 mi), Pluto (1. 195 km, 743 mi) och Ceres (975 km, 606 mi), i nämnd ordning. Som jämförelse har jorden en diameter på 12. 756 km (7. 926 mi).

För att få en uppfattning om storleken på den största asteroider, anser den största asteroiden känt för att ha påverkat jorden: ca 10 km ( 6 mi) i diameter. Denna effekt, som tros ha inträffat omkring 2 miljarder år sedan, representeras av Vredefortkratern i Sydafrika. En liknande effekt som representeras av Sudbury Struktur i Kanada är daterat till 1,8 miljarder år sedan. Vid den tidpunkten fanns det endast mikrober som livet. Den Wilkes Land krater under östra Antarktis istäcke kan innebära en ännu större inverkan.

Det finns en enighet bland forskarna: effekter av ett föremål större än 20 km (12 mi) i diameter skulle kunna döda alla komplexa (flercelliga) liv på jorden, genom att blockera ut solen, stoppa fotosyntes för år i taget, och orsakar skenande global nedkylning. Tiotusentals kubikkilometer av jordskorpan skulle vara omedelbart förgasas, spyr glödhet utslungade över en kontinent-sized område. Den enda överlevande skulle mikrober, särskilt bakterier (extremophiles) och svampar.

Så vi ser att även den tredje största av asteroiderna är mer än 20 gånger större än nödvändigt för att döda alla flercelliga livet på jorden, om den gjorde inverkan. Lyckligtvis dessa asteroider finns i stabila banor och extremt osannolikt att korsas med oss.

Av de största asteroider och planeter dvärg, har ingen hittills haft besök av astronauter och rymdsonder, även om Dawn mission (inleddes 2007) är planerad att besöka Vesta 2010 och New Horizons (inleddes 2006) kommer att nå Pluto år 2015. För närvarande är vår bästa teleskop endast ger otydlig bild av dessa organ, så vår kunskap om dem är begränsad. Pluto är känd för att ha en rödaktig nyans, liknande Mars, medan Ceres besitter mystiska vita och svarta prickar (förmodligen kratrar) som visas och försvinner med åren.

I tidiga historia av solsystemet, var mycket större asteroider gemensamt. Man tror att månen skapades när en Mars-stora objekt med namnet Rhea bildas i samma bana som jorden, så småningom påverkar det. Skorpan kastas ut från denna inverkan bildade månen. Denna teori har bra stöd eftersom sammansättningen av månen liknar den i jordskorpan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.