Vilka är de olika typerna av kompass?

En kompass är en anordning som kan avgöra en riktning på jorden, som vanligtvis används för navigering. En kompass kan anpassas till antingen magnetisk norr eller True North, eller ibland till en godtycklig riktning baserat på lokaliseringen av himlakroppar. Magnetiska norr är den riktning i den norra spetsen av jordens magnetfält, medan True North är den riktning i vilken jorden roterar. Den vanligaste typen av kompassen är en magnetisk kompass, som används för att fastställa riktning mot magnetiska nordpolen. En magnetkompass görs genom att placera en bit av magnetiserad järn eller stål i en miljö med låg friktion så att det är tillåtet att röra sig fritt. I de flesta kompasser, norra änden av metall pjäs är märkt med, oftast med röd färg, så att alla riktningar kan styrkas. kan användningen av magnetkompass spåras tillbaka ända till 4. talet f. Kr. Kina, där en typ av magnetit som kallas naturlig magnet användes som ett verktyg i en sorts slagruta magi kallas geomancy. Kineserna behärskar användningen av magnetiskt järn för navigering i början av 12-talet, och dess användning spreds snabbt och utanför Europa. I början av 13-talet var araber med hjälp av magnetiska kompassen för navigering, och i början av det 14-talet, en italiensk hade skapat vad som skulle känna igen för moderna ögon som en Mariner's kompass.

A gyrokompass är en speciell typ av kompass utvecklades i slutet av 19th century, som konstaterar True North, snarare än den något mer ombytliga magnetiska nordpolen. En gyrokompass är i grunden ett mycket snabbt snurrande hjul eller boll, som utnyttjar rätten att bevara rörelsemängdsmoment och spinning av jordens axel peka mot True North. Den gyrokompass används ofta på stora skepp, och i andra situationer där en mer exakt uppfattning om norr krävs. En astrocompass är en annan typ av kompass som kan hitta True North snarare än magnetiska nordpolen. En astrocompass beroende ställning himlakroppar för att hitta verkliga norr, vilket kan vara användbart i vissa situationer, särskilt i norr och sydpolen, där magnetiska kompasser blir otillförlitlig och gyrocompasses ofta sluta arbeta. Man kräver en hel del information att använda en astrocompass ordentligt, bland annat tid, datum och längd-och latitud plats, liksom ett astronomiskt diagram som en nautisk almanacka. Lämnat dessa uppgifter, kan en person bestämma över en känd stjärna och bestämma den exakta inriktningen av True North. i den digitala tidsåldern, kompasser solid state blir allt vanligare också. Dessa använder ett antal elektroniska magnetiska sensorer som beräknar den exakta riktningen kompassen pekar.

GPS kompasser snabbt ersätta många traditionella kompasser för personligt bruk, även om de flesta fartyg och militära operationer har en gyrokompass eller magnetisk kompass till hands vid en GPS inte kan plocka upp tillräckligt många satelliter. GPS kompasser använda sig av satelliter i ett geo-synkron bana över jorden att urskilja budets exakta läge och riktning de är på väg. Grund av användarvänlighet och relativ tillförlitligheten hos GPS-kompass, många vandrare och drivrutiner gilla det. Som med all elektronik, är dock GPS-kompass som är mottagliga för en rad problem, och det rekommenderas att de flesta vandrare har en säkerhetskopia form av sjöfart finns också.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.